LIFESTYLE

Pe urmele lui Zorba în Creta

June 1st, 2007, com Comenteaza

Vă e dor cumva de Zorba? Păi, unde credeţi că aveţi şanse mai mari să-l întâlniţi (mă rog, în persoana vreunui localnic şugubăţ) decât în Creta? Parfumată cu chi- men sălbatic şi busuioc dulce, insula cu cele mai drama­tice peisaje din lume o să vă surprindă cu o tolbă incomensu­rabilă de mituri şi legende şi cu o fuzi­une fantastică de nou cu vechi.

Şcolăreşte, despre Creta pot spune că este cel mai sudic punct al Greciei, dar şi al Europei, sau că este leagănul civilizaţiei din întreaga lume. Insula pare a fi din altă poveste, comparativ cu Grecia continen­tală. Are câte un pic din tot ceea ce ajută o vacanţă să fie perfectă, de la staţiuni ca Mallia (practic, aceasta se află pe rămăşiţele vechiului palat Knossos), unde cuvintele de ordine sunt plaja şi petrecerile, până la orăşele sofisticate şi scumpe ca Agios Nikolaos. N-aş vrea să vă povestesc cât de frumoase sunt coastele ei delu­roase, cu peşteri ascunse şi plaje singura­tice (totul e să ai răbdare să le cauţi). Sau cât de pitoreşti sunt tavernele din satele pescăreşti. Sau cât de multe sporturi acva­tice puteţi încerca. Ce viaţă de noapte ten­tantă există în staţiuni. Aş încerca, mai degrabă, să fac un top al locurilor pe care n-ar trebui să le rataţi dacă ajungeţi acolo. <

Incep cu Heraklion, capitala insulei. Oraş zgomotos, cu o circulaţie aproape infernală, şi cu o mulţime de locuri care merită să fie văzute. Probabil că maga­zinele cu haine de pe Daedalus Street vă vor bloca puţin elanul. Hâmm! Vă reco­mand să nu începeţi cu shoppingul, pentru că s-ar putea să vă placă prea mult maga- zinaşele de pe străzile principale, ticsite cu gift-uri şi tot felul de produse locale. Dar nu e bine, c-o să obosiţi prea repede. Luaţi-o frumos pe strada 1866, treceţi de Piaţa de Sâmbătă, unde se găsesc toate nebuniile pământului, şi mergeţi la Muzeul de Arheologie, pe care o să-l găsiţi pe unul din­tre colţurile pieţei Eleftherias. Acolo sunt grupate nenumărate obiecte descoperite la Knossos, Archanes, Phaestos, Zakros. Unele au mii de ani vechime, dar cele mai populare (şi de neratat) sunt discul din Phaestos şi statuile greceşti sau cele romane. Evident, ca-n orice muzeu respectabil, există tot felul de bijuterii, fres­ce şi obiecte din ceramică. 0 idee bună ar fi să începeţi turul de muzeu dimineaţă sau mai pe seară, ca să evitaţi nebunia de la orele amiezii. Orele între care e deschis muzeul sunt 8:00 – 19:30, iar intrarea vă costă 6 euro/pers. Dacă mergeţi şi până la palatul Knossos, situat la 7 kilometri de Heraklion, biletul care vă permite intrarea în ambele obiective vă costă 10 euro.

Altfel, fiecare e 6 euro.

<

Situl binecunoscutului palat al civili­zaţiei minoice, despre care se spune că ar fi fost casa legendarului rege Minos este conectat, cum probabil ştiţi, la legendele tulburătoare despre labirintul temutului Minotaur şi cu povestea lui Icar şi Dedal. Ajungeţi la el în 20-25 de minute. Puteţi lua autobuzul din staţia A, pe care o găsiţi viza­vi de port. Este un must see (sunt per­soane care merg în Creta special ca să-l vadă). Palatul a fost restaurat de Arthur Evans, care şi-a consumat o bună parte din viaţă şi din averea moştenită, ca să facă din Knossos ce este acesta azi. în inte­riorul său există un magazin de suveniruri de unde puteţi cumpăra istorii ale vechii civilizaţii minoice. Puteţi să vă odihniţi la cafeneaua de la intrare or, dacă vi s-a făcut foame între timp, sunt câteva taverne şi cafenele interesante imediat ce ieşiţi din muzeu.

<

Eu unul, nu m-aş duce în Creta fără să fi citit Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis. Vă spun, o să vedeţi cu alţi ochi preafru­moasa insulă din Marea Egee după ce aţi făcut cunoştinţă cu Alexis. De aceea, vă şi recomand cu mâna pe inimă să nu rataţi muzeul Kazantzakis pe care o să-l găsiţi în Varvaroi, cam la 20 de kilometri sud de Heraklion. Clădirea unde este găzduit n-are nici o legătură cu scriitorul, doar ceea ce o să vedeţi acolo: documente, scrisori, prima ediţie a cărţii Zorba Grecul, traduceri ale cărţii în 49 de limbi, obiecte personale ale scriitorului etc.

<

Morile de vânt de la Lasithi sunt superbe. Sunt 24 de toate şi ocupă intrarea nordică din Lasithi, fiind marca întregii regiuni. E foarte relaxant să te uiţi cum li se învârt elicele în aceeaşi direcţie, mai ales când afli că grupul de mori cre- tane a fost declarat operă de artă în anul 1986. Astfel de mori se găsesc şi la noi, în Carpaţi, dar nu atât de multe la un loc. De altfel, acesta este şi motivul pentru care au fost incluse în circuitul turistic.

<

Una dintre cele mai frumoase plaje din Creta (dar şi una dintre cele mai aglome­rate) este Elafonissos (sau Elafonissi). O găsiţi în cel mai sud-vestic punct al insulei, la vreo 70 de kilometri de Chania. Ca să ajungeţi acolo, trebuie să căutaţi pe hartă Vathy şi apoi să mergeţi la sud, către coastă, pe la Crysoskalitissa Convent, după care, cotiţi către vest vreo 5 kilo­metri. Locul este foarte exotic, aduce cu un tărâm al viselor. N-o să vă mai săturaţi să vă uitaţi la ciorchinele de insuliţe cu nisip roz şi ape turcoaz.

text şi foto Ciprian Enea

Cele mai bune oferte

Agenţia Prompt Service,

www.pmmptseivice.fo, tel.: 021/317.84.55

  • Hotel Friday- de la 276 euro/persoană Preţul include: transport cu avionul, trans­fer aeroport – hotel – aeroport, 7 nopţi cazare, mic dejun, asistenţă turistică.

Agenţia Prestige Tours, www.prestfeetouis.ro, tel.: 021/319.77.94

  • Hotel Georgia 2* – de la 289 euro/persoană Preţul include: transport cu avionul, trans­fer aeroport – hotel – aeroport, 7 nopţi cazare, mic dejun, asistenţă turistică.

Taguri:

Comenteaza