Plăcinta-Ridzi – De la Monica la Sorina, via Elena… Elena Băsescu
August 20th, 2009, Silvana Patrascanu 34 comentarii TweetDe când există Ministerul Tineretului şi Sportului, instituţia nu a stabilit atĂtea recorduri, într-un interval de timp atĂt de scurt, ca în timpul ministeriatului Monicăi Iacob Ridzi. Nici măcar pe planul competiţiilor sportive, pe care teoretic ar trebui să le susţină şi să le încurajeze. Monica Iacob Ridzi este ministrul cel mai tânăr care a ocupat funcţia, este ministrul care a avut cel mai scurt mandat, mai puţin de şapte luni (din 23 decembrie 2008 – la 14 iulie 2009), şi totodată ministrul care şi-a încheiat vremelnicul mandat cu un scandal imens.
Demisie în al 13-lea ceas
Când nimeni nu se aştepta, zeci de emisiuni, sute de comentarii, tone de hârtie risipită, după acuze şi explicaţii neconvingătoare, Monica Iacob Ridzi a apărut, la o oră de vârf, cu aceeaşi figură încremenită, convinsă că este o nedreptăţită a sorţii, a anunţat calmă şi fără emoţie, dar şi fără mustrări de conştiinţă, că demisionează. A lăsat, din nou, să se înţeleagă că este victima matrapazlâcurilor făcute de oamenii cărora le-a acordat încrederea sa. Era apăsată de pierderile aduse partidului al cărui soldat credincios s-a declarat din nou. Era necăjită din pricina supărărilor provocate celor dragi. Şi pentru că mama domniei sale s-a îmbolnăvit de „răul presei“. Şi pentru că toate trebuiau să aibă o rezolvare, soluţia era demisia. Cu o rapiditate uluitoare, pe marginea căreia s-a vorbit prea puţin, mentorul Băsescu i-a semnat tinerei ministrese, decretul de vacanţă a postului. Gestul ar fi putut fi tradus prin dorinţa fierbinte de a pune capac pe o oală care clocotea şi din care se împrăştia un miros neplăcut. Băsescu a avut inabilitatea de a transforma „cazul Ridzi“, de la unul minor, cum era calificat cu o săptămână înainte de demisie, într-o „criză morală“. Adriean Videanu a compensat inabilitatea preşedintelui şi a elogiat gestul demisiei lui Ridzi. Imediat după demisia ministrului Tineretului, prim-vicepreşedintele PDL declara că demisia Monicăi Iacob Ridzi are o încărcătură morală: „Cred că gestul Monicăi este un gest de o încărcătură morală importantă. Sunt puţini oameni politici care sunt capabili să facă astfel de gesturi politice“, a susţinut Videanu, în opinia căruia PSD şi PNL îşi manifestă în continuare dorinţa de a menţine acest scandal. Liderul PDL a adăugat că, în prezent, criză este la nivelul întregii societăţi, şi că, în consecinţă, Ministerul Tineretului şi Sportului nu avea cum să fie ocolit. Şi, cu intenţia de a pune lumea pe gânduri, a completat filosofic: „Aş întreba retoric: Cine plăteşte pentru aceste lucruri, dacă nu se dovedeşte că a fost o fraudă? Chiar trebuie de fiecare dată să facem justiţie pe sticlă, în mass-media? Să lăsăm organele abilitate ale statului să îşi facă datoria. Este foarte important că aţi sesizat un anumit aspect. Dar de aici şi până la a pune diagnostic din punct de vedere juridic… O comisie parlamentară vine şi spune, în locul unui judecător. Este ceva incredibil. Un reprezentant al mass-media vine şi spune: e vinovată. El a sesizat un aspect, să se facă analiza de către organele abilitate ale statului şi lucrurile să intre în normalitate“.
La capitolul comentarii despre demisie, PSD-ul în ansamblu a fost foarte tăcut, iar cât a spus a fost mai degrabă despre Băsescu, decât despre Ridzi, pentru că are tot interesul să menajeze coaliţia. Un cuvânt de spus în tot acest scandal a avut şi presa, măcar pentru faptul că aproape tot ceea ce avea să devină „cazul Ridzi“ este creaţia mass-media. Opinia generală a fost că demisia vine prea târziu, că în aceste condiţii nu prea mai are nici o urmă de onoare şi eleganţă politică şi când tânăra doamnă a făcut mai mult rău PDL-ului, comparativ cu beneficiile aduse prin susţinerea Elenei Băsescu pentru Parlamentul European. Şi un amănunt care merită menţionat pentru că trebuie să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului: nici finalul, nici „cazul Ridzi“ nu ar fi fost dacă nu exista încăpăţânarea lui Cătălin Tolontan. (Respect! – n.a.)
Demonstraţie de… competenţă
Ministerul Tineretului şi Sportului a atribuit „prin selecţie internă de oferte“ patru contracte de servicii de cazare şi servire a mâncării, în valoare totală de 3,7 milioane lei (circa 875.000 euro), se arată într-un anunţ publicat, în data de 21 iulie, pe sistemul electronic de achiziţii publice. „Contractul a fost atribuit prin «selecţie internă de oferte», serviciile fiind cuprinse în anexa 2B a OUG 34/2006“, în data de 16 iunie 2009, când Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) era condus, încă, de Monica Ridzi. De remarcat, ca demonstraţie a stilului pe cale l-a adoptat Monica Iacob Ridzi, la conducerea ministerului, este faptul că anunţul a fost publicat la mai mult de o lună de la atribuire, şi se referă la „servicii de cazare şi servicii de servire a mâncării“ în staţiunea Costineşti, către trei firme diferite. Deşi undeva, pe parcursul anunţului se precizează că oferta selectată a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“, toate contractele au fost atribuite la valoarea estimată iniţial. Adică firmele respective au primit exact cât au cerut. Unde să mai fie rostul licitaţiei? Pentru primul contract, de 648.271 lei, a fost selectată firma Iunona Travel SRL din Costineşti. Al doilea şi al treilea contract pentru aceeaşi staţiune de pe litoralul românesc vizează „servicii de cazare şi servire a mâncării pentru studenţi aflaţi în tabere“. Unul a fost în valoare de 1,61 milioane lei şi a revenit, prin „licitaţie“, firmei Corsa Trans SRL din Sibiu, iar celălalt, de 854.508 lei, a fost atribuit societăţii Vila Regal SRL din Costineşti. De asemenea, Ministerul Turismului şi Sportului a mai atribuit, tot prin selecţie internă, şi la aceeaşi valoare care a fost anunţată iniţial, respectiv 591.410 lei, un alt contract de servicii hoteliere către RA APPS-SRL Sinaia. Cât şi dacă mai cântăresc astfel de „fleacuri“ în concluziile comisiei de anchetă sau pentru capacitatea de reacţie a DNA, a vreunui procuror din Parchetul General, sau pentru reacţia alegătorului blazat, nu se mai ştie.
Comisia parlamentară a constatat că Ridzi a încălcat prevederile legislaţiei, care interzice divizarea unui contract de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică. Raportul mai arată că Ministerul Tineretului şi Sportului a contractat firmele prestatoare de servicii – Artisan şi Mark – fără ca membrii Comisiei de recepţie să facă o evaluare cantitativă sau calitativă a materialelor de prezentare şi promovare în cadrul evenimentului de divertisment, destinate zilei de 2 Mai. Concluzia este că Ridzi „a dat dovadă de lipsă de responsabilitate, de dezinteres asupra modului în care banii publici au fost cheltuiţi şi de o rea credinţă“. Mai mult, nu au fost respectate nici clauzele contractuale sau obligaţia de verificare a modului de cheltuire a banului public, de către reprezentanţii Ministerului Tineretului. Deputaţi ai PDL doresc trimiterea la Comisia juridică (unde preşedinte este Daniel Buda din PDL, şi unde PDL are o majoritate confortabilă alături de PSD şi cele două fotolii ale minorităţilor) a raportului Comisiei de anchetă în cazul Ridzi care recomandă începerea urmăririi penale a fostului ministru, dar mai-mai că refuză un vot în plenul Camerei care să decidă asupra începerii urmăririi penale. Ultimul argument al PDL – faptul că DNA, în ciuda întregului scandal şi a intensei mediatizări a „cazului Ridzi“, nu a considerat necesar să demareze propria anchetă. Secretarul Camerei, Sever Voinescu, membru al Comisiei de anchetă privind Ziua Tineretului, afirmase că a informat conducerea partidului despre probele şi argumentele aduse de o parte şi de alta în cazul Ridzi, aşa că nu consideră necesar un vot pentru începerea urmăririi penale. Deputatul PDL Gelu Vişan, membru al Comisiei de anchetă, afirmă că Ridzi a greşit, dar nu se poate pune problema de delapidare. Gheorghe Flutur, vicepreşedintele PDL, a afirmat că democrat-liberalii rămân consecvenţi poziţiei că Parlamentul nu trebuie să fie „un scut“ pentru parlamentari, cu referire la sesiunea extraordinară şi la cazurile Năstase şi Tăriceanu, dar a omis-o pe Monica Iacob Ridzi. „În această sesiune să se acţioneze în această direcţie, şi aici ne referim atât la dosarele cazul Năstase, la dosarele Tăriceanu, şi, după cum ştiţi, PDL a fost deschis pentru acţiune rapidă, vot transparent pentru aflarea adevărului (…)“, a adăugat Flutur. În final, tras de mânecă de presă, Flutur s-a corectat: „Nimeni nu este mai presus de lege, e clar pentru PDL“. Întrebat cum vor vota deputaţii PDL în cazul Ridzi, Flutur a evitat un răspuns direct, spunând că parlamentarii trebuie să se întâlnească şi să facă o analiză.
Nu comisie specială, ci juridică
Demisia lui Ridzi a fost discutată la nivel înalt, spun surse bine informate. La masa discuţiilor, Băsescu, Boc, Ridzi şi nou titularizata Sorina Plăcintă. Demisia lui Ridzi a fost mai puţin unilaterală. Demisia nu a mai fost analizată în Biroul Politic al PDL aşa cum era normal. Nici numirea lui Plăcintă nu a fost discutată. Băsescu a tăiat scurt orice chef de discuţii, declarând la câteva minute după anunţul demisiei, vacanţa postului de ministru şi semnând decretul de numire a lui Plăcintă la două ore, fix, după demisia Monicăi Iacob Ridzi.
Sorina Luminiţa Plăcintă – croitorul de lux al Camerei
Noul ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Luminiţa Plăcintă, este membru PDL Vrancea din anul 1997, iar din 2008 a fost promovată în funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. Plăcintă vine din PD, dar este necunoscută membrilor vechi din PDL, dovadă preşedintele organizaţiei de femei din PDL, Sulfina Barbu, care, imediat după nominalizarea lui Plăcintă, declara: „Este un membru nou, a venit în PD-L cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, dar a demonstrat că este un bun manager şi ştie să conducă“. Sulfina Barbu nu şi-a corectat declaraţia. Până la numirea în funcţie, singurul lucru de notorietate despre Plăcintă era faptul că i-a îmbrăcat (la propriu), pe deputaţi şi senatori, cu haine (de calitate, la preţuri modice), şi costume fabricate în atelierele proprii. Marea dorinţă a lui Plăcintă, încă nerealizată, a fost aceea de a-l îmbrăca şi pe preşedintele Traian Băsescu.
Parchetul General şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au închis toate dosarele constituite ca urmare a plângerilor făcute de PSD Vrancea împotriva Sorinei Plăcintă, care a fost acuzată de mită electorală. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorul Marcel Codiţă, ne-a declarat că la Galaţi au fost soluţionate trei dosare cu neînceperea urmăririi penale pentru lipsa elementelor constitutive. Potrivit aceleiaşi surse, alte opt dosare au fost declinate la Parchetul General pentru că Sorina Plăcintă dobândise între timp calitatea de senator. Purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Ramona Bulcu, a precizat, pentru Flacăra, că procurorii au finalizat aceste dosare, toate cu soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Era vorba despre 11 plângeri făcute pe numele actualului ministru. Acuzaţiile formulate vizau presupuse practici ilegale ale actualului ministru al Tineretului şi Sportului din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Surse politice locale spun, însă, că toate plângerile depuse de PSD Vrancea împotriva Sorinei Plăcintă au la bază conflictul mai vechi dintre aceasta şi baronul local Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea.
Oprişan: „Şi-a cumpărat mandatul“
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat despre noul ministru al Tineretului şi Sportului că nu are nici o legătură cu sportul şi cu tineretul şi a caracterizat-o pe Sorina Plăcintă ca fiind un om de afaceri care „şi-a cumpărat mandatul de senator“. „Cred că PD-L avea opţiuni mai bune. Nu are nici o legătură cu sportul şi cu tineretul, n-a făcut nimic în viaţa ei pentru tineret şi nici pentru sport“, a declarat Oprişan, care a continuat acuzând-o pe Sorina Plăcintă că „şi-a cumpărat mandatul de senator“.
Sorina Luminiţa Plăcintă s-a născut în 1965 la Focşani şi a absolvit Facultatea de Tehnologie şi Chimie Textilă Iaşi în 1989, iar între 2002 şi 2004 a activat la Facultatea Dunărea de Jos, la Drept Civil. În perioada 2005-2008 a fost administrator, Director General al SC Artifex SRL. În biografia sa, în perioada 1997-2008 este consemnată colaborarea cu SC Milcofil SA, între 1994 şi 2008 a fost acţionar administrator la SC Sorste SA. Între anii 1993 şi 1994, senatorul a fost asistent manager la SC Arusco Impex SRL Bucureşti, iar între 1989 şi 1993 inginer la Filatura de lână pieptănată Focşani. Sorina Plăcintă, noul ministru al Tineretului şi Sporturilor, afirmă, într-un interviu acordat unui cotidian din Vrancea, în timpul campaniei pentru parlamentare, că îl iubeşte pe Hristos, că o admiră pe Margaret Thatcher şi că-i plac lăcrămioarele şi ciocănitorile „pentru că este un sanitar al pădurii“. Autoevaluându-se, Sorina Plăcintă afirmă că principala sa trăsătură de caracter este corectitudinea. Plăcintă are ca pasiune, în timpul liber, călătoriile. Şi-ar dori să călătorească în jurul lumii timp de un an. Cea mai mare nenorocire ar fi, pentru Sorina Plăcintă, să rămână „singură“. Se identifică cu Scarlett O’Hara şi detestă umilinţa. Şi-ar fi dorit să aibă voce, dar nu are, pentru a putea cânta. Sorina Plăcintă are 43 de ani, are un fiu, Andrei Răzvan, de 18 ani, şi este căsătorită cu partenerul ei de afaceri, Stefan Ernest Georg Sobota, cu care deţine compania Sorste.
foto Agerpres
Bogdan Niculescu Duvăz, fost ministru la Tineret şi Sport şi actual purtător de cuvânt al PSD, a pus degetul pe rană. Comentând demisia Monicăi Ridzi, a afirmat că aceasta este „victima“ mentorului său, Traian Băsescu, şi a campaniei pentru Parlamentul European, făcută pentru fiica acestuia, Elena Băsescu. „Monica Iacob Ridzi este victima unui mod de a face politică greşit înţeles, însă promovat de mentorul ei, Traian Băsescu. Este victima lui Traian Băsescu şi a campaniei făcute pentru fata lui“, a declarat Duvăz. El a precizat că Monica Iacob Ridzi nu este singura în această situaţie şi a avertizat că acesteia i-ar mai putea urma şi alţii.
Criză morală… la Cotroceni
Preşedintele Traian Băsescu, după ce a văzut că nimic nu poate stinge scandalul Ridzi, s-a gândit că ar fi mai eficient să pună paie pe focul iscat de Monica Iacob. Aşa că a declarat, de la pupitrul administraţiei prezidenţiale, de la Cotroceni, ceea ce valorizează afirmaţiile sale, la doar câteva ore după anunţul public al demisiei făcut de Monica Iacob Ridzi, în loc de felicitări, la ceremonia de învestire a noului ministru, că este vorba de o remaniere! Şi încă una cu totul specială, care are loc pe fondul unei „crize morale“, având doi parteneri: politicieni şi mass-media. Şeful statului a apreciat că este vorba despre „o bătălie teribilă pentru banii publici, dusă de mass-media şi de oameni politici slabi, care pun la dispoziţia mass-media bani publici“. Efectul imediat al acestor declaraţii a fost că mass-media s-a reorientat rapid către analiza declaraţiilor preşedintelui şi a trecut-o pe Ridzi şi afacerile ei, de la Ministerul Tineretului şi Sportului, pe planul secund. Mai mult chiar, Ridzi a devenit oarecum simpatică parlamentarilor chemaţi să decidă dacă o protejează sau o expediază pe mâna procurorilor de la Parchetul General, aceştia fiind mai interesaţi de afacerea Sterling, de Tăriceanu şi abia la urmă de Ridzi şi mărunţişul ei, cheltuit şi imposibil de justificat. Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că s-a bucurat că Parlamentul reacţionează înfiinţând Comisia de anchetă în cazul Ridzi, dar când a văzut că preşedintele acesteia, şi nu un judecător, a citit sentinţe şi a pus încadrări în Codul penal, a avut senzaţia că s-a întors vremea Anei Pauker. „Oameni buni, vă rog mult, fiţi atenţi ce faceţi cu democraţia“, a pledat Băsescu. Ministerul Tineretului şi Sportului a încălcat legea, pentru că a combinat, în cadrul aceluiaşi contract, servicii recreative cu servicii de publicitate, destinate aşa cum a precizat însuşi preşedintele Băsescu, posturilor de televiziune Realitatea şi Antena 1, 2 şi 3. Pardon! Băsescu nu a numit televiziunile cu pricina ci doar numele mogulilor Vântu şi Voiculescu… Concret, Băsescu a spus: „Televiziunile comerciale au anunţat că difuzează clipurile electorale pe gratis, acoperind astfel o înţelegere murdară dintre politic şi două trusturi de presă“. Undeva în toată povestea asta a fost vorba şi despre clipurile publicitare ale campaniei pentru europarlamentare ale Elenei Băsescu, clipuri despre care preşedintele a aflat că au fost plătite din bani murdari, şi a dispus oprirea difuzării lor. În opinia lui Băsescu, comisia şi-a oprit lucrările când a dat de firmele care duceau către televiziuni. „Nu vreau să etichetaţi acest discurs ca fiind unul rău, dar este, dacă vreţi, răspunsul meu la acuzaţiile care s-au făcut în această perioadă de aranjamente exact pentru un om politic care a candidat (Elena Băsescu – n.a.) şi care a încetat difuzarea clipurilor în momentul în care eu am aflat că se făceau gratis. Înţeleg furia că atunci când nu intri în horă plăteşti, efectele le-am văzut, o campanie furibundă împotriva unui om care – zic eu – şi-a câştigat mandatul şi cred că este momentul să ne revenim“, a subliniat preşedintele Traian Băsescu.
Cezar Preda – vocea critică a PDL-ului
Europarlamentarul PDL Cezar Preda a afirmat că premierul Emil Boc ar fi trebuit să facă o restructurare drastică a Guvernului odată cu demisia Monicăi Iacob Ridzi, susţinând că cel puţin patru ministere ar trebui desfiinţate şi că, în prezent, Guvernul se dedică „plăţii oamenilor politici“. Vicepreşedintele democrat-liberal a apreciat că Guvernul ar trebui să dea dovadă de solidaritate cu românii în perioada de criză şi că structura stufoasă a Executivului nu este în concordanţă cu actualul context. Cezar Preda a criticat ministerele care au oferit prime de vacanţă angajaţilor şi a declarat că nu există voinţă politică pentru a îndeplini promisiunile de la începutul guvernării. „Ar fi deajuns un Guvern cu 16 ministere, sunt cel puţin patru care ar trebui desfiinţate“, a comentat Preda, care nu a dorit să numească ministerele la care se poate renunţa, spunând că aceasta trebuie să fie o decizie a premierului. Pedelistul, europarlamentar proaspăt ales, şi-a criticat colegii de partid şi pentru că nu i-au susţinut proiectele de lege, printre care reducerea salariilor unor autorităţi din subordinea Parlamentului. Mai mult, critica lui Preda a mers până acolo unde nici un alt membru al PDL nu a îndrăznit să ajungă, afirmând că toţi liderii de partide care „au cumpărat ştiri sau bunăvoinţă“ de la trusturile de presă ar trebui „să demisioneze“. Deloc întâmplător, Preda este un fost consilier al lui Traian Băsescu.
nr. 8-9 / august - septembrie 2009 Tweet
Best Links 2011…
Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost all important infos. I’d like to see more posts like this….
OH HAI…
Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people….
http://www.eRealEstateSanDiego.com...
Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…
2011…
Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people….