404 Not Found

404 Not Found


nginx
DOSAR, Reportaje

Poarta ruginită a țării

September 30th, 2011, com 6 comentarii

Fenomenul Europolis

• Sulina a purtat numele neoficial de Europolis, datorită structurii eterogene a comunităţilor şi spiritului de toleranţă etnică, fenomen bazat pe respect, luciditate, pluriculturalism, unic în Europa acelor timpuri.

• Populaţia oscila între 5.000 şi 20.000, funcţie de bogăţia anului agricol.

• Portul atrăgea ca un magnet, docheri de pretutindeni care câştigau de trei ori mai mult decât în oricare alt port, datorită privilegiilor fiscale. Unii îşi strângeau banii şi se repatriau, alţii se căsătoreau şi deveneau localnici.

• La sfârşitul secolului XIX existau 27 de naţionalităţi la o populaţie de 5.000 de locuitori: 2.056 greci, 803 români, 444 armeni, 594 ruşi, 268 turci, 173 evrei, 211 austrieci, 117 albanezi, 35 bulgari, 49 germani, 6 danezi, 45 italieni, 24 englezi, 11 francezi şi mulţi alţii, printre care şi… 10 senega-lezi, 5 etiopieni şi 4 indieni.

• Limba vorbită de comunitate era cea greacă, cea oficială franceza, dar fiecare comunitate îşi vorbea propria limbă.

• Educaţia era asigurată de două şcoli greceşti, două româneşti, una germană şi una italiană, un gimnaziu, o şcoală franceză de artă pentru fete, una evreiască şi un institut britanic de navigaţie. Procesul confesional era asigurat de 10 biserici diferite: anglicană, sinagogă, geamie, biserică ortodoxă greacă, armenească, două biserici româneşti, rusească, lipovenească, catolică. Este înfiinţat cimitirul cu sectoare: ortodox, catolic, musulman, evreiesc, protestant.

• Agenţii consulare ale Angliei, Norvegiei, Austriei, Italiei, Olandei, Danemarcei, Turciei, Rusiei, Greciei, Belgiei.

• În 1882 Sir Hartley aduce din SUA primul generator electric pentru a ilumina palatul Comisiunii.

• Din 1903 Sulina este primul oraş iluminat electric din România.

• Sulina cuprindea 1.200 de clădiri de locuit, 70 de mici întreprinderi, 154 de prăvălii, cabarete cu săli de biliard, cazinou de pariuri, case de comerţ şi navigaţie.

• Regina Olandei finanţează în 1897 construcţia unei uzine de apă potabilă.

• În tipografiile locale apăreau mai multe ziare: Gazeta Sulinei, Analele Sulinei, Delta Dunării, Curierul Sulinei, editate în greacă, franceză, română sau italiană.

Taguri:

Comentarii

  1. Bun gasit!!!
    acum v-am descoperit… toata viata nu-ti ajunge sa le stii pe toate… dar… mai bine mai tarziu decat niciodata !

  2. Websites you should visit…

    I really liked your blog, appreciate the great information….

  3. Dinu Gaber says:

    In 1969 am participat la o excursie studenteasca cu plecare din Tulcea, cu barci remorcate de o salupa. Traseu: Sulina, Rosu, Puiu, Sf.Gheorghe, Nufaru, Tulcea. Sulina mi s-a parut un sat cu pretentzii si atat. Dar excursia in barca a fost grozava…

  4. eliza says:

    va spune ceva “PALILULA?”

  5. Minea Mihai says:

    Castiguri din prima luna! 100 ~ 285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: mineamihai@gmail.com

Comenteaza