Prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu: „Pregătim pentru a conduce“
November 5th, 2009, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetFacultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală este o facultate relativ tânără în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Cu toate acestea, instituţia de învăţământ superior este una dintre cele mai căutate facultăţi din cadrul USAMVB fiindcă specializările în care sunt pregătiţi studenţii – inginerie economică în agricultură, management în agroturism şi alimentaţie publică – sunt foarte căutate pe piaţa muncii. Dl prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu a avut amabilitatea de a ne oferi într-un scurt interviu mai multe informaţii despre instituţia al cărei decan este.
– Care sunt argumentele principale pentru care un licean ar trebui să aspire să urmeze cursurile Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală?
– Facultatea noastră a luat fiinţă în 1992 din dorinţa de a oferi studenţilor şansa de a urma mai multe materii economice pe durata studiilor, de a îmbina materiile tehnice cu cele economice şi, prin aceasta, posibilitatea unei mai mari mobilităţi în găsirea unui loc de muncă pentru absolvenţii noştri. Avem absolvenţi care lucrează în agricultură, în ferme, dar avem, de asemenea, absolvenţi care lucrează în domenii conexe agriculturii precum: asigurările, băncile, şi chiar în domenii extraagricole. De exemplu, unul dintre directorii Auto Italia-România este un absolvent de al nostru, directorul fostului Shell România a absolvit tot la noi. Avem şi studenţi care deja au ajuns în funcţii înalte sau foarte înalte, care lucrează la Bruxelles, la Comisia Europeană. Sloganul nostru este Pregătim pentru a conduce, şi ne place să credem că asta facem.
– Care e povestea de început a facultăţii?
– Cu mulţi ani înainte de 1990, în cadrul Universităţii Agronomice şi de Medicină Veterinară a existat o Facultate de Economie Agrară care acum se regăseşte la ASE. La ora actuală se numeşte Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, dar ea a fost în structurile noastre până prin anii ’70, după care a fost mutată la ASE. Profesorii mai în vârstă decât mine, care au prins Facultatea de Economie Agrară în cadrul fostului Institut Agronomic Nicolae Bălcescu, au considerat că trebuie să avem din nou o facultate economică în structura universităţii. Principalii pionieri ai acestui demers au fost dl prof. univ. dr. Alecu Ion şi dl prof. univ. dr. Drăghici Manea. Ei au reuşit să înfiinţeze această specializare în cadrul Facultăţii de Agricultură şi, iniţial, în 1992, s-a numit specializarea de inginerie şi gestiune a sistemelor agricole. Aceasta a evoluat treptat către facultate de sine stătătoare, în anul 2000, fiind autorizată provizoriu. Astăzi este acreditată şi se numeşte Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Instituţia a avut o dezvoltare continuă, în 1997 a absolvit prima promoţie, în 2002 s-a înfiinţat filiala Slatina, în 2003 filiala Călăraşi. La început, la Călăraşi au existat două colegii. În urma introducerii ciclului Bologna, ele au fost desfiinţate, dar a fost creată filiala Facultăţii de Management cu specializarea inginerie economică în agricultură, şi mulţi dintre foştii absolvenţi de colegiu au optat pentru continuarea studiilor în cadrul facultăţii. Am creat aceste două filiale fiindcă mergem pe ideea de a asigura o reprezentativitate în teritoriu, atât Slatina cât şi Călăraşiul făcând parte din zona de influenţă a Bucureştiului şi am dorit să oferim o şansă eventualilor absolvenţi din zonele respective. Suntem conştienţi că mulţi dintre aceşti absolvenţi renunţă la studii din motive materiale. Nu i-am adus pe ei la universitate, am deplasat universitatea către ei asigurându-le aceleaşi cursuri, oferindu-le aceleaşi condiţii de studiu, dar cu nişte costuri mai mici.
– Ce oferă studenţilor săi Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală?
– În locaţia din Bucureşti – sediul principal al facultăţii – avem secretariatul şi decanatul în cadrul clădirii vechi a USAMVB, plus alte cinci săli de clasă, dintre care patru dotate cu calculatoare legate în reţea, cu acces nelimitat la internet. Apoi, avem un sediu nou înfiinţat, dat în folosinţă pe 1 decembrie 2008, construit după ultimele standarde în construcţii, cu instalaţii de detectare a fumului, amfiteatre mari dotate cu retroproiector, afişare video, ecran de proiecţie, instalaţie sonoră, gresie pe jos, încălzire în podea, numai dorinţă de studii să existe. Avem, de asemenea, o bibliotecă imensă, cu peste 2.000 de volume din domeniul economic şi tehnic, avem un laborator de limbă engleză pe calculator. De asemenea, studenţii noştri au acces la autocarul şi microbuzul facultăţii, ei beneficiind din plin de existenţa acestor dotări. Deţinem un centru de practică la Bran pentru studenţii de la specializarea în agroturism şi alimentaţie publică, acolo pe durata anului universitar merge câte o grupă de studenţi pentru a face practică în pensiunile din zona Bran sau pot face practica la pensiunile din zona Tulcea cu care avem convenţii de colaborare. De asemenea, avem convenţii de cazare pentru studenţii care fac practică acolo. Pentru cei de la inginerie economică avem colaborări în vederea efectuării practicii de către studenţii noştri la companiile multinaţionale, la Ministerul Agriculturii, am încercat şi cu preşedintele APIA, dar nu am materializat-o, avem convenţie cu TCE Trei Brazi, parteneriate cu cei din zona privată pentru a asigura practica studenţilor noştri. În ceea ce priveşte condiţiile sociale, complexul studenţesc are peste 30 ha, toţi studenţii universităţii noastre care au cerut cazare sunt cazaţi aici. În cadrul campusului USAMVB avem şi o biserică purtând hramul Sf. Chiril şi Metodiu.
– Ce planuri de dezvoltare aveţi?
– Dorim să ne consolidăm poziţia de facultate lider în cadrul universităţii, să rămânem în continuare pe piaţă cu o importantă ofertă, să fim facultatea cea mai căutată. În acest moment avem unele dintre specializările cele mai căutate ale Universităţii şi ne gândim în perspectivă să activăm în mod dinamic în zona de masterate, fiindcă aici trebuie să demonstrăm o mare mobilitate vizavi de schimbările de pe piaţa muncii. Avem acum patru masterate care tocmai au făcut obiectul acreditării astăzi, au fost admise în consiliul ARACIS. Ele se referă la dezvoltare rurală, la calitate şi inovaţie în domeniul agroalimentar şi agroturism şi alimentaţie publică plus agrobusiness. La masterat avem 150 de locuri la buget, 278 de studenţi înscrişi, deci aproape doi pe un loc, cu o aglomerare mai mare pe alimentaţie publică.
– Ce faceţi să fiţi cunoscuţi?
– Avem un site propriu, o revistă a facultăţii, avem broşuri pe care le împărţim în liceele din zona în care ne prezentăm oferta, dar cred că foarte mult contează şi mesajul de la om la om. Studenţii noştri vorbesc cu viitorii studenţi şi ni s-a dus vestea! Această publicitate de la om la om contează foarte mult. Am avut situaţii în care colegii de la alte facultăţi încercau să îi deturneze pe candidaţii noştri, dar aceştia veneau hotărâţi să devină studenţi la noi.
– Cu cine vă luptaţi, cine vă concurează pe acelaşi tronson, facultatea de la ASE?
– Există la ASE acea facultate de care pomeneam mai devreme, ei sunt economişti, noi suntem la graniţa dintre economişti şi tehnicieni, faţă de colegii din USMVB suntem spre economişti, faţă de cei din ASE suntem spre tehnicieni. Sigur că „ne batem“ pe aceeaşi piaţă cu ASE-ul şi cu colegii din facultăţile tehnice pentru componenta tehnică a facultăţii, nu e o poziţie foarte confortabilă, dar încercăm să găsim soluţii să nu deranjăm foarte tare.
– Ce programe, în afară de cele şcolare, aveţi pentru studenţi?
– Studenţii noştri au posibilitatea, prin intermediul facultăţii noastre, să-şi facă practica inclusiv în străinătate. Avem o convenţie cu o asociaţie care le facilitează accesul la fermele din Anglia – asociaţia Hops, ei merg acolo şi lucrează efectiv în ferme, vin foarte mulţumiţi şi vor să meargă şi a doua şi a treia oară. Condiţia pentru a aplica la Hops prin intermediul nostru este să fii student integralist cel puţin în sesiunea de iarnă, să nu lucrezi mai mult de două-trei luni pe an şi aceasta vara, să te întorci la 1 septembrie şi să-ţi dai examenele din sesiunea de vară până în 15 septembrie pentru a avea încheiată situaţia şcolară şi a trece anul. Unii extind această perioadă, dar asumându-şi riscul, fiindcă dacă întârzie după 1 septembrie riscă să repete anul. Dacă un student nu e integralist nu i se dă acordul, el se poate duce să aplice la Hops, dar nu prin facultate. De regulă, studenţii se duc şi muncesc la diverse exploataţii agricole la diferite munci, în special, în zona vegetală. Mulţi vin cu idei de afaceri de acolo, vin cu altă atitudine faţă de muncă, faţă de disciplină şi evident că sunt şi plătiţi pentu ceea ce fac. Merg cam 200 de studenţi anual din cadrul USAMVB, dintre care în jur de 100 sunt de la facultatea noastră.
– Un mesaj pe care vreţi să îl transmiteţi viitorilor studenţi?
– Ne adresăm acelora dintre studenţi care au dorinţa de a performa, ne adresăm celor care vor să îşi înfiinţeze o afacere. Dorim să asigurăm o educaţie cât mai apropiată faţă de cerinţele pieţiei de muncă. Din acest punct de vedere suntem mereu atenţi la feedback-ul din partea studenţilor, anual avem grijă să chestionăm absolvenţii noştri pentru a vedea ce drum au urmat după finalizarea studiilor, unde s-au angajat, ce au realizat, ce li s-a părut bine în facultate, ce li s-a părut mai puţin bine, care disciplină i-a ajutat mai mult, care mai puţin, pentru a avea o imagine despre cum trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor studenţilor noştri şi, să nu uităm: Pregătim pentru a conduce.
foto Octavian Tibăr
nr. 11 / noiembrie 2009 Tweet