Salată lolo cu pepene galben şi gorgonzola
October 7th, 2012, Revista Flacara

Pasul 1. Salata. Desfaci frunzele de salată şi le speli bine cu apă rece. Le scuturi foarte bine de apă şi le pui într-un castron mare.
Pasul 2. Pentru dressing, amesteci foarte bine muştarul cu mierea, folosind un tel. Adaugi, pe rând, fiecare ingredient, amestecând foarte bine.
Pasul 3. Tai roşiile şi feliile de salam în jumătăţi. Scobeşti cu o lingură miez de pepene galben. Tai brânza gorgonzola în cubuleţe mici.
Pasul 4. Amesteci toate ingredientele împreună cu dressingul. La final, adaugi felii de ou fiert. Fără exaltări de gurmand pătimaş, salata asta este o adevărată explozie de arome. Sosul dulce-acrişor, prospeţimea roşiilor, „seriozitatea” mezelului bine uscat, nobleţea brânzei şi doza de inedit adusă de pepenele galben o califică direct printre salatele consistente ce pot ţine lejer loc de o masă de prânz.
Ingrediente
● salată creaţă (lolo);
● salam de Sibiu – 100 g;
● brânză gorgonzola – 100 g;
● pepene galben – 100 g;
● roşii cherry – 10-15 bucăţi;
● ouă – două.
Pentru dressing:
● două linguri de miere;
● o linguriţă de muştar;
● patru linguri de ulei de măsline;
● sucul de la o jumătate de lămâie;
● sare;
● piper.
Dacă pepenele galben merge de minune înfăşurat în felii subţirele de prosciutto, înseamnă că nu-i displac deloc combinaţiile cu carne, cu sărat şi iute, iar despre un sos de salată pe bază de miere cu siguranţă nu va avea nimic de obiectat.
Ca regulă generală, nu se asociază vinul cu salatele, când acestea sunt pe bază de oţet. Totuşi, când conţin anumite mezeluri şi brânzeturi, merg vinurile albe seci. Brânzeturile de mare rafinament, cu mucegai albastru, cer aproape de la sine un vin licoros, „Porto“ sau „Lacrima lui Ovidiu“.
nr. 10 / octombrie 2012 Tweet