Sardinia – vacanţă boemă pe ţărmul Mediteranei
October 7th, 2012, Steluta Nastase Comenteaza TweetTradiţional, după un an de muncă, italienii vin aici să-şi încarce bateriile. În Sardinia, te aşteaptă peste 1.600 km de coastă virgină, presărată cu dune de nisip, golfuri şi plaje spectaculoase, cea mai limpede mare, în nuanţe turcoaz şi un loc numai bun pentru drumeţii prin munţi, peşteri, păduri de măslini şi cascade.
Porto Cervo
Construit în anii ‘60 ca un refugiu pentru cei bogaţi, Porto Cervo îmbină noul cu atmosfera retro într-un stil italian fascinant. Aici ancorează cele mai frumoase iahturi ale milionarilor şi ale vedetelor, iar litoralul este la fel de spectaculos ca şi oamenii. Gazdele sunt foarte ospitaliere cu turiştii, invitându-te să bei o cafea sau un vin, în timp ce te vor întreba curioase detalii despre ţara de origine. Aici te poţi întâlni cu Harrison Ford, Julia Roberts, Kate Moss, Silvio Berlusconi şi Denzel Washington, iar vremea pentru plajă ţine până în septembrie, octombrie. Porto Cervo este un labirint de străduţe ticsite de magazine, baruri şi arhitectură maură. Străzile te îmbie cu buticurile celor mai buni designeri: Gucci, Armani, Prada și Versace şi nu poţi pleca până nu iei pulsul oraşului în Piazzeta la un cocktail.
Plaje de cinema
Chia, în sine, este un sat somnoros cu deschidere la mare care dă numele său unei serii de golfuri presărate din mica peninsulă Bithya până la Capo Spartivento – punctul cel mai sudic al Sardiniei. Valurile turcoaz scaldă ţărmurile cu nisip de culoarea caisei, iar în lagunele Spartivento și Chia poţi vedea păsări flamingo. Este locul unde faci scufundări printre recifele de corali, joci golf şi ieşi la un picnic cu pâine de Sardinia, brânză picantă Fiore Sardo şi un vin alb Vermentino. Pe Coasta de est întâlneşti o mulţime de locuri spectaculoase, „vedeta“ fiind Cala Luna, o semilună de nisip alb susţinută de stânci înalte de calcar şi decorată cu leandrii roz care funcţionează adesea pe post de umbreluţe. Cala Luna este vedetă şi la Hollywood, fiind unul dintre locurile alese de către regizorul Guy Ritchie pentru filmările de la Swept Away (Naufragiaţii). Pentru aproximativ 10 euro poţi combina o excursie cu barca la Cala Luna cu o vizită la Grotta del Bue Marino, cu stalactite, stalagmite, o plajă subterană și sculpturi în piatră. Spiagia del Principe te va uimi cu frumuseţea Costei Smeralda şi plaja parcă neatinsă de picior de om.
Nu rata!
● Capitala Cagliari, construită pe șapte coline şi două zone cu privelişti uimitoare: Castello, partea veche a oraşului, cu vedere spre Golful Îngerilor, şi Bastione San Remy, cu panoramă asupra oraşului şi Mării Mediterane.
● Nuraghi, mici fortăreţe foarte bine păstrate încă din Epoca de bronz – cele mai importante vestigii din bazinul vestic al Mării Mediterane. Vizitează şi cele peste 60 de biserici în stil romanesque, mici, simple, necolorate, care păstrează doar culoarea pietrei din care sunt construite.
● Parco Nazionale Arcipelago Di La Maddalena, de unde, în timpul zilelor senine, poţi vedea zona de coastă a Insulei Corsica. Acest arhipelag, cu insuliţe la care poţi ajunge numai cu barca, oferă priveliști deosebite.
● Sortimentele de îngheţată de la gelateria K2, din oraşul Alghero: Nocciolcroc, realizată cu orez cu lapte şi alune; Ricotta e miele – brânză din lapte de oaie cu miere locală; Pinolata, o cremă de ou cu seminţe de pin și Cassata, versiunea gelato a prăjiturii siciliene cu fructe confiate.
● Situl fenician Nora, considerat cel mai vechi oraş din Sardinia și gazda unui muzeu în aer liber aşezat frumos, pe un promontoriu cu vedere la mare. S-au păstrat coloane, mozaicuri şi un amfiteatru unde au loc ocazional concerte.
● O cină la restaurantul Belvedere de la Villa del Parco, unde poţi servi preparate din peşte, de la dorada la homari mici, asezonaţi cu spanac, sos de hamsii și vin Saba. Foarte bune sunt şi porţiile de ravioli umplute cu brânză şi mentă. La desert, trebuie neapărat să guşti budinca cu miere, brânză ricotta şi fructe. Urmează ca la carte dieta şi stilul de viaţă sardinian care asigură longevitate locuitorilor. Care sunt cele mai bune alegeri? Vinul Cannonau, care protejează inima, delicatesele cu şofran bogat în anti-oxidanţi și minerale, brânza Pecorino Sardo făcută din lapte de oaie şi bogată în acizi graşi Omega-3. Chiar și deserturile sunt sănătoase, în special cele stropite cu specialitatea locală, miele amaro, o miere dulce-amăruie cu proprietăţi anti-virale.
Oferte
Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021.211.11.39
Hotel Palau 4* – de la 445 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi cazare cu mic dejun şi cină, plus un pahar de apă şi vin la masă, o excursie opţională la Olbia, asistenţă turistică.
Pegas Holidays, www.pegasholidays.ro tel. 021/313.32.22
Hotel Geovillage 4* – 420 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi cazare cu mic dejun şi cină, plus un pahar de apă şi vin la masă, o excursie opţională la Olbia, asistenţă turistică.
nr. 10 / octombrie 2012 Tweet