Seducţie latină în Tenerife
August 1st, 2008, Revista Flacara Un comentariu TweetExotism, ceva istorie, ceva cultură şi… numai doi paşi până acolo. Seducător şi tentant, Tenerife este o destinaţie pe care înşişi locuitorii săi o numesc „insula contrastelor“. Am citit undeva că însuşi nickname-ul său (Insula Primăverii Eterne) vine de la temperaturile… sublime, care nu coboară niciodată mai jos de 15 (în zilele cele mai reci) şi nu urcă decât la 30 (în zilele cele mai hot). Cu alte cuvinte, vremea în Tenerife e ideală. Coasta de vest a Africii e la o aruncătură de băţ, dar alizeele care vin din nord-est şi curenţii reci ai mării, şi ei tot din nord, echilibrează climatul.
Un vulcan imens la malul mării
Turistul este surprins când descoperă vulcanul activ Pico de Teide, cel mai înalt vârf din lanţul muntos al insulei, încă din avion. Impozant, cu piscul acoperit de zăpadă, veghează necontenit (de la cei 3.718 metri) împrejurimile, chiar din mijlocul insulei. E interesant, trebuie să recunosc, să înoţi în Atlantic, gândindu-te că pe nu ştiu care versanţi de-ai lui Teide (n-am văzut, dar am auzit) sunt oameni care schiază în acelaşi timp.
Petreceri pe bandă rulantă lângă insula lui Columb
Cazat în Las Americas, cea mai animată staţiune din Tenerife, de fapt, epicentrul vieţii de noapte al insulei, în primele zile am căutat să mă odihnesc. Plajă, sucuri, berici, sporturi nautice, plajă, sucuri, berici… M-am odihnit intens în timpul zilei, pentru că în toiul nopţii aveam de explorat lumea din baruri şi discoteci. E greu să alegi: îţi fac cu ochiul şi gălăgioasele pub-uri englezeşti, şi discotecile cu lasere, şi lounge-cluburile cu ritmuri cool. Dimineaţa (de fapt, mai pe la prânz, aşa), ieşeam uşor mahmur pe balcon, mă aşezam pe şezlong şi savuram panorama splendidă a Atlanticului, îndulcită de cea mai bună cafea cu lapte din viaţa mea. Surfiştii erau deja în acţiune, întrecându-se. În completarea tabloului perfect, departe, în orizont, misterioasă, şi de multe ori acoperită de nori, se afla La Gomera, insula lui Columb…
Arhitectură şarmantă şi cel mai frumos parc din Europa
Una din zile am dedicat-o orăşelului Puerto de la Cruz, al doilea mare centru turistic al insulei (după capitala Santa Cruz). M-am pierdut între grădinile luxuriante şi clădirile cu arhitectură colonială, am admirat simplitatea bisericii Nuestra Señora de la Peña, grandoarea castelului San Felipe, vechiul chei, unde sunt ancorate micuţele bărci ale pescarilor… Într-una dintre mahalalele oraşului, am descoperit Grădina Botanică şi Loro Parque, cel mai mare şi mai frumos parc din Europa. Şi n-am mai plecat de acolo câteva ceasuri bune. Pe lângă vegetaţia exotică, m-au surprins colecţia impresionantă de papagali, imensul acvariu oceanic, dar mai ales casa pinguinilor şi show-urile leilor de mare şi ale orcilor.
Piramidele misterioase
Piramidele Guimar nu sunt unele dintre cele mai promovate atracţii turistice ale insulei. Au o origine controversată, dar tocmai de asta atrag. Unii spun că sunt doar nişte pietre agricole, comune de altfel prin Canare, aşezate în formă de trepte de fermierii care au curăţat pământul. Alţii pretind că structurile respective ar avea ceva rădăcini în credinţele ezoterice. Antropologistul norvegian Thor Heyerdahl, personalitate care şi-a dedicat mult timp cercetând originile culturale ale civilizaţiilor antice din întreaga lume, crede că piramidele Guimar au fost construite după aceleaşi principii cu cele din Sicilia, Mexic, Meso?po?ta?mia, Polinezia şi Perú. După cercetările norvegianului, mai mulţi arheologi profesionişti s-au referit la piramidele de la Guimar ca aparţinând civilizaţiilor prehispanice care au ajuns în Tenerife.
Shopping la Santa Cruz
Dacă ajungeţi în Tenerife, încercaţi să nu rataţi capitala, Santa Cruz. Oraş zgomotos, port maritim (unul dintre cele mai adânci din lume şi cel mai busy din Spania)… Situat într-un golf natural, beneficiază de un „colier“ de munţi înalţi de peste 1.000 de metri. Shopping-ul este excelent la Plaza de España, pe malul mării, şi ceva mai sus, la Plaza de Candelaria, care se întrece în oferta de branduri cu tax free.
Bucătărie spaniolă
Mâncarea din Insulele Canare combină reţetele spaniole cu influenţe africane şi latino-americane. Încercaţi Canarian Tipico, meniu compus din supă, tocană şi peşte la grill. Baza bucătăriei din Canare este o varietate de legume proaspete, fructe şi peşte. Carnea, preparată în tocăniţe sau fripturi importate din Spania şi America de Sud, este doar pentru turişti. Mâncarea tradiţională este gofio, un substitut al pâinii, care este preparat din cereale prăjite. Peste tot o să întâlniţi Papas Arrugadas („Cartofi ridaţi“): cartofi fierţi cu sare, în coajă. Se combină cu două mojos de măsline: un sos cu gust picant (mojo picon) şi unul verde (mojo verde).
Awesome website…
Really nice blog. I will check back for more information on this subject later….