Șomer pentru o zi
April 8th, 2012, Radu Pocovnicu Comenteaza TweetA fi șomer în România e întotdeauna problematic. Dar a juca acest rol – un ziarist incognito la agenția forței de muncă?
Birocrația prin lentilă
Am căutat pe Google cea mai apropiată agenţie municipală pentru ocuparea forţei de muncă din Bucureşti. Adică zona cea mai familiară mie – îmi suna cunoscut bd. Timişoara, nu şi străzi ca Pieptănari sau Tăbăcarilor. Am nimerit la AMOFM sectorul 6, situat într-un complex comercial. La intrare, veşnicul steag roşu, galben şi albastru, arborat într-o ţevuşcă, fluturând inimos. Că bătea vântul. Avizierul de la intrare îmi atrage atenţia: cea mai recentă bursă a locurilor de muncă din Bucureşti. Joburi, joburi, şi nu prea. Dacă ar fi să ţii cont de oferta locurilor de muncă din România, am fi un popor de muncitori în construcţii, agenţi imobiliari care să vândă ceea ce zidesc constructorii, şi bucătari – ca pauză între. Povestea Meşterului Manole e prescurtată aici. Zidirea Anei e despre sacrificiul pe care trebuie să-l facă românii plecând în altă parte – afară. Mă aflu în faţa sediului, a uşilor labirintice, copleşit sufleteşte în faţa minotaurului birocratic. Odată intrat, alt arhetip al instituţiei mioritice: mirosul de gaz cu care a fost reîmprospătat gletul, al vopselei de pe pereţi. Urc o scară în spirală. La etajul unu e sala de aşteptare. Strângerea de inimă când ajungi pe mâna statului român.
Şi totuşi, lucrurile sunt clare. Nimeni nu vine aici să viseze, doar să-şi bage actele de şomaj, să le prelungească, pentru un curs de recalificare şi, eventual, să consulte o listă cu joburi. Două femei puse pe flecăreală, în treninguri Nike, şi vreo doi bărbaţi cu lanţuri de aur la gât. Cred că au venit împreună, vorbesc tare, l-au prins în discuţie şi pe bodyguard. Pe cine să apere omul acolo? Pe oameni de propriile temeri legate de ziua de mâine? Doar bluzonul e de „firmă de bodyguard”, vişiniu. Un ecuson verde fosforescent îi atârnă de gât, strepezind dinţii în combinaţie cu vişiniul. Şapca şi pantalonii sunt şi ele din alt film. Un televizor plasmă, pe un perete. Un info chioşc. Şi o mică rampă, pentru persoanele cu handicap. Şi şomer, şi handicapat. Cum ar fi? Mai e şi un tv color cocoţat pe un vestiar. Câteva ghivece cu flori. Roşii. Muşcate. Una dintre femei îl întreabă pe bodyguard câte una, alta. Dialogul capătă accente intime, slujbaşul sectorului 6 devine interesant pentru doamna guralivă, care îl întreabă câţi ani are. Bodyguardul răspunde sigur pe sine, cu un zâmbet subînţeles. În jur vreo 4-5 uşi. Fiecare cu muşteriii săi. Şomeri pe căprării: începători, cu antecedente. Pe care uşă să intru? Hai, la nimereală. Bat la cea mai apropiată. Nici un răspuns, aşa că îmi fac curaj şi dau buzna. Un birou tipic, birouri, vestiare, dosare. O clipă, cele două doamne dinăuntru nu mă bagă în seamă. Clasic. Deschid gura şi întreb dacă pot să întreb ceva. Şi reacţia e tot clasică:
„N-avem birou de informaţii! Hai, spuneţi odată”, preia una dintre doamne. Îmi cer scuze şi explic rapid problema. Sunt student în Bucureşti şi caut un loc de muncă. Ar fi bun un part-time, sau un curs de recalificare.
„Ce studiaţi?” Ăă, teatru. Sunt student la Universitatea Naţională de Teatru şi Cinematografie Bucureşti – supralicitez eu. Doamna din faţa mea nu mai zice nimic, mă priveşte, clipeşte des. Viaţa e scumpă şi taxele tot mai mari, continui. Stau la cămin, că nu sunt din Bucureşti. „Se cunoaşte!” – intervine în discuţie cealaltă doamnă, fără să ridice privirea, fiind ocupată, chipurile, să completeze nişte hârtii. „Asta schimbă cu totul situaţia!” – intervine prima. „Noi ne ocupăm doar de cetăţenii sectorului 6, de cei din Bucureşti. Viză de flotant aveţi?” N-am. Nasol, aflu eu… Practic, locuiesc ilegal în Capitală. Vorba aia, până la Dumnezeu o să mă mănânce poliţia.
„Momentan, tot ceea ce putem să facem noi este să vă punem la dispoziţie un dosar cu locurile de muncă vacante. Uitaţi-vă, dacă găsiţi ceva…“ Dau să plec, dar aud un „ăăă” scurt în spate. Mă întorc. „Să nu cumva să plecaţi cu dosarul, să-l aduceţi înapoi”, îmi zâmbeşte interlocutoarea mea, iar eu zic: A, sigur că nu!, şi mă gândesc că un şomer nu e un şomer pe bune dacă n-are şi o moacă de tâmpit. Dacă asistenţa nu funcţioneză complet. Revin în purgatoriul sălii de aşteptare.
Stau şi răsfoiesc dosarul cu joburi, dar rămân la suprafaţă. Nu-mi trezeşte interesul nici o slujbă. Am deja una, sunt la adăpost. Şi dacă n-aş avea? Nu reuşesc să mă pun cu totul în acest rol, n-am de unde să încasez toate grijile care se ţes în jurul acestei frici sociale. Sunt şi flecărelile din fundal. Femeia de dinainte continuă să flirteze cu bodyguardul fără nici o grijă. Nici un stres legat de ziua de mâine. Cum să vin eu să aşez lucrurile doar pentru că aşa cred că trebuie? Haideţi, doamnă, puţin dramatism, puţină pasiune, ce naiba, doar v-aţi pierdut slujba, n-aveţi ce le pune pe masă copiilor! Însă la oficiul forţelor de muncă nu găsesc răbufniri şi puseuri. Căderile existenţiale şi depresiile se rezolvă la psiholog. Calculul şi aranjamentele sociale dictează aici conştiinţele, iar femeia guralivă, această defavorizată care supralicitează luxul, se reorientează, glumind cu bodyguar- dul: „N-aveţi nevoie de o… nevastă?” Social şi matrimonial în aceeaşi oală la AMOFM. Aşa or fi plecat şi româncele noastre peste graniţe, dintr-o criză a locurilor de muncă. Continui însă să dau meticulos pagină cu pagină, urmărind zecile de joburi ca un client care tot schimbă haine într-o cabină de probă. Bucătar? Agent imobiliar? Poate bibliotecar? Între timp, femeia cu gura mare a plecat, şi odată cu ea toată gaşca. Dacă femeia nu avea nici o treabă, dacă era şi ea incognito? Sau a venit pentru distracţie? Să-i ţină de urât bodyguardului? Am rămas singur cu body- guardul cu vesta vişinie. La ce să-i folosească bastonul de la chingă, spray-ul paralizant? E singur, fără şomerii ăştia fiecare cu problema lui timpul va trece mai greu. E şi ăsta un fel de a şoma. Se duce la tv-ul deschis pe un post de ştiri şi creşte volumul. Nimic nou în patria numită România, în timp ce se îndreaptă spre fereastră. Aruncă o privire afară, aranjează un pic ghiveciul cu muşcate. Îl întreb cât e ceasul. „13.37”. Mai e până la ora 16.00, când se termină programul la AMOFM Bucureşti sector 6. „Nu prea mai e lume de-acum”. Când vin cei mai mulţi şomeri la agenţie?
„Miercuri, când se centralizează datele, cele mai noi locuri de muncă”. E greu cu munca în ţara asta, arunc eu. „E greu…” Eu sunt student, dar caut un loc de muncă că am nevoie de bani. Oare o să găsesc aici? Măcar un part- time. „Un part-time e bun pentru tine. E mai important să-ţi termini studiile. Au venit unii ca tine, au găsit aici joburi bune şi au renunţat la facultate de dragul banilor. Păcat…” Îi înţeleg, nu prea faci mare brânză cu facultatea în ţara asta. Bodyguardul zâmbeşte: „Eu sunt inginer la bază, şi uite unde am ajuns…” Aveţi dreptate, recunosc eu şi spun că o să-mi caut un part-time, că nu renunţ la facultate. Măcar o să fac ceea ce-mi place. Sau măcar pot spera până termin facultatea, că după aia… ştiţi cum e cu locurile de muncă în România…
nr. 4 / aprilie 2012 Tweet