Sportivii români la J.O. Londra 2012
June 4th, 2012, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetO nouă ediţie a Olimpiadei de Vară va avea loc anul acesta, la Londra, între 27 iulie şi 12 august. România va participa cu peste 100 de sportivi şi speră să obţină cel puţin 10-12 medalii olimpice.
De la începutul Jocurilor Olimpice de vară şi până acum, România a obţinut, prin sportivii săi, 86 de medalii de aur, 89 de argint şi 117 de bronz, situându-se astfel pe locul 20 în clasamentul ţărilor după medaliile obţinute de-a lungul timpului. Mai sunt aproape două luni până la Londra şi am discutat cu domnul Alexandru Epuran, şeful delegaţiei olimpice române la Londra, pentru a afla care va fi componenţa lotului ce ne va reprezenta de această dată şi cum am evoluat de la o olimpiadă de vară la alta, în ultimii 20 de ani.
„Am participat în delegaţiile pentru olimpiade începând cu Atlanta 1996, deci cunosc foarte bine evoluţia începând de atunci încoace. Aşadar, România a pierdut de la o olimpiadă la alta câte zece sportivi. Aşa a evoluat sportul, aşa ne-am încadrat noi la nivel mondial, iar conform acestei traiectorii descendente, regula spunea să ne ducem anul acesta cu 90 de sportivi, dar am contrazis toate estimările şi avem şansa să prezentăm o echipă la nivelul jocurilor de la Sydney, cu vreo 120-130 de sportivi. De ce? Fiindcă s-a calificat echipa de polo, la care, sincer, nu ne aşteptam, acum doi ani, când a fost un turneu în ultima strigare, şi ne-a ajutat şi bunul Dumnezeu, suntem fericiţi! Dacă se va califica şi echipa de handbal feminin (calificările se vor desfăşura la Lyon între 25 şi 27 mai a.c. – n.r.) vom fi şi mai fericiţi, fiindcă nu am mai fost de nu mai ştiu când în această formulă! Ar fi o mare performanţă.
„Până la deschiderea J.O., deocamdată în rândul sportivilor români domneşte antrenamentul. În acest moment, toţi muncesc foarte mult, strâng din dinţi, fiindcă e cel mai greu moment al lor.“ – Alexandru Epuran.
Faptul că în acest moment contrazicem o anumită tendinţă ne arată şi nivelul mondial. Nu prea ne calificam, până de curând, şi acum, dintr-o dată, ne trezim că ne-am calificat mai mulţi şi ne putem face estimări asupra medaliilor posibil de obţinut. Acum avem speranţe şi mai mari decât cele iniţiale, deşi nici acelea nu erau pesimiste. Mă gândesc la un minimum zece medalii, dar pot fi şi 12, iar dintre acestea câteva vor fi de aur, cum a fost şi la Beijing“, crede şi speră Alexandru Epuran. „S-ar putea să avem o ediţie olimpică mai bună decât Beijingul, dar mai bună nu înseamnă neapărat cu mai multe medalii de aur“, este de părere Epuran. Deşi se cunosc deja numele sportivilor care vor participa, datorită calificărilor, mai pot apărea modificări, doar la începutul lui iulie vom avea o listă definitivă a tuturor celor care vor alcătui lotul olimpic al României.
Pe lângă sportivii care participă la competiţii, la Londra merge o întreagă echipă tehnică în care intră antrenorii, medicii, maseurii şi oficialii din cadrul Comitetului Olimpic Român. Această echipă are importanţa ei în buna funcţionare şi pregătire a lotului olimpic pe durata competiţiei.
„Când alcătuim echipele olimpice ne gândim câţi sportivi avem, apoi la necesităţile lor medicale.
Mai mult, la ediţia aceasta a Jocurilor Olimpice vor exista două sate olimpice – unul în Londra, cu toate sporturile, şi altul la Eton, unde sunt găzduite sporturile nautice. Aşadar, vom avea nevoie şi la Eton de echipaj medical. În plus, trebuie să ai nişte administratori, fiindcă nu poţi lua nici măcar o hârtie de la centrul rezidenţial, un prosop, halat, sau să duci rufele la spălat fără să existe un administrator din echipa ţării tale care să se ocupe de asemenea aspecte. E nevoie de cineva care să ştie nevoile echipei. S-a ars un bec în cameră, ai nevoie de echipament nou, asta ţine de partea de administrativ.
Prin urmare, în afară de sportivi, din delegaţia română vor face parte antrenorii loturilor, echipele medicale şi oamenii din administraţie de la federaţie care să asigure partea de logistică. Probabil în jur de 160 de oameni, în total“, estimează Alexandru Epuran.
Întrebat dacă din echipa de medici care însoţeşte sportivii români la Londra fac parte şi psihologi, şeful delegaţiei române ne-a explicat: „Noi nu avem o tradiţie a utilizării psihologilor. Sunt unele sporturi care au psiholog, scrima are de mulţi ani, dar nu ştiu un alt sport. De aceea se şi spune despre un sportiv că fizic şi tactic era bine pregătit, dar a picat psihic. E nevoie de psiholog, mulţi au încercat să aducă psiholog.
Unii psihologi sunt mai talentaţi, alţii mai puţin, iar uneori acesta poate fi respins. Adesea antrenorii sunt cei care preiau din calităţile psihologilor, antrenorul trebuie să fie un bun cunoscător al firii umane pentru a şti să se apropie de sportiv. Un psiholog poate fi un element de mare stres, dacă nu reuşeşte să se apropie corect de sportivi, este o problemă delicată. Nici loturile nu au tradiţie în acest sens“, conchide şeful delegaţiei olimpice române la J.O. Londra 2012.
Despre Satul olimpic de la Londra se ştie că va fi cel puţin la fel de bine păzit precum o reşedinţă a unui preşedinte de stat. Poate doar cea a preşedintelui SUA să fie mai bine păzită.
„Acolo – în satul olimpic – n.r. – fiecare acreditare e verificată la sânge, intră doar sportivii şi oficialii, există două-trei locuri unde se serveşte masa, o policlinică având toate dotările necesare, un centru comunitar unde să iei o carte să citeşti, să ai bicicletă fără roţi, jocuri mecanice, un centru religios şi spaţiile de dormit.
Antrenamentele se fac conform regulilor federaţiei internaţionale, pe terenul de joc, ori lângă el, dar se fac afară din satul olimpic. În satul olimpic se mai antrenează câte un mărşăluitor, dar nu pe alei, ci pe nişte benzi speciale, se păstrează liniştea, nu intră presa, sportivii nu sunt deranjaţi de nimeni.
Nu ne-au dat cazările, fiindcă depinde de calificări, dacă avem mai mult de 100 de sportivi poate ne mută într-o clădire mai mare sau ne schimbă vecinii. Ne spun organizatorii, nu alegem noi, deşi la alte ediţii am avut un pic de influenţă şi am reuşit să aleg pentru copiii noştri un loc mai ferit. La Beijing a ţinut, satul era foarte întins, imens. Am fost într-un loc retras, aveam o bucată mare de mers până la masă, dar de la locul unde mâncam era uşor de urcat în autobuz şi apoi de plecat la antrenament.
De obicei, atmosfera printre sportivii noştri, în satul olimpic, e foarte plăcută, mobilizatoare. Tot Beijingul e cel mai apropiat exemplu, când a luat Alina Dumitru aur în prima zi, toată lumea a înnebunit, toată lumea spunea Luăm şi noi, luăm şi noi aur. Ceilalţi s-au mobilizat şi ei, a ieşit bine. Atmosfera o fac şi cei care sunt chemaţi să rezolve partea administrativă, medicii. Noaptea ne întâlnim la şedinţe, dimineaţa la şapte e o şedinţă cu şefii de misiuni unde se comunică deciziile comitetului de organizare.
În China am fost o sută de sportivi şi 50 de oficiali, deci am avut camere multe, eram pe două scări de bloc împrăştiaţi, dar nu am avut nici cea mai mică zgârietură, nici cel mai mic incident. A fost o delegaţie, nu vreau să dau numele ţării respective, dar acea delegaţie a plătit stricăciuni pentru o singură cameră în valoare de 20.000 de dolari. Gândiţi-vă că era cinci dolari o călătorie prin Beijing cu autobuzul şi ei au plătit, pentru o cameră, 20.000 de dolari!
Nu, la noi atmosfera e foarte plăcută. Mai mult, deoarece sportivii noştri sunt mereu în cantonamente cu loturile şi nu se văd cu alţi sportivi, la Olimpiadă au ocazia să se întâlnească toţi, să îi cunoască pe cei despre care doar au citit din presă şi sunt bucuroşi să se vadă unii pe ceilalţi la un loc. De aceea e o atmosferă plăcută în cadrul Satului olimpic.“
Performanţele olimpice româneşti de la Atlanta încoace: Atlanta 1996 – 20 medalii (9 aur, 9 argint, 2 bronz); Sydney 2000 – 26 medalii (14 aur, 8 argint, 4 bronz); Atena 2004 – 19 medalii (8 aur, 5 argint, 6 bronz); Beijing 2008 – 8 medalii (4 aur, 1 argint, 3 bronz).
Echipa României la Londra
● fetele din echipa de gimnastică a României care tocmai au venit cu aurul de la Campionatul European de la Bruxelles: Sandra Izbaşa, Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Raluca Haidu şi Diana Bulimar şi echipa masculină de gimnastică ● atletism – Andreea Ogrăzeanu (100 metri), Bianca Răzor (400 metri), Cristina Casandra (3.000 metri obstacole), Constantina Diţă (maraton), Mihaela Prunduş (maraton), Lidia Şimon (maraton), Ana Maria Groza (20 km marş), Claudia Ştef (20 km marş), Cristina Bujin (triplusalt), Adelina Gavrilă (triplusalt), Nicoleta Grasu (aruncarea discului), Maria Negoiţă, (aruncarea suliţei), Bianca Perie (aruncarea ciocanului), Estera Petre (înălţime), Viorica Ţigău (lungime), Marius Ionescu (maraton), Mihai Donişan (înălţime), Marian Oprea (triplusalt) ● judo: Alina Dumitru, Corina Căprioriu, Andreea Chiţu ● la box – Bogdan Juratoni (75 kg) ● ciclism – Andrei Nechita (şosea mass-start) ● nataţie – Alexandru Coci (100 metri fluture, 200 metri fluture), Camelia Potec (400 metri liber, 800 metri liber, 200 metri fluture), Norbert Trandafir (100 metri liber, 50 metri liber) ● tenis de masă – Adrian Crişan (simplu), Daniela Dodean (simplu), Elizabeta Samara (simplu) ● tir sportiv – Lucia Mihalache (skeet), Alin Moldoveanu (10 metri puşcă aer comprimat) ● canotaj: echipaj feminin 2 vâsle, echipaj feminin 8+1 (nu se ştia cu exactitate componenţa echipei de canotaj) ● kaiac-canoe – echipajul de canoe 2 pe 1.000 metri, canoe simplu 1.000 m – Iosif Chirilă, echipajul masculin de kaiac 4 pe 1.000 metri, echipajul feminin de kaiac 2 pe 500 metri, echipajul masculin de kaiac 2 pe 200 metri ● polo – echipa masculină ● scrimă: echipa feminină de spadă, echipa masculină de sabie, sabrera Bianca Pascu, floretistul Radu Dărăban ● lupte: Rareş Chintoan – lupte libere, categoria 120 kg. ● Numele prezentate în această coloană nu reprezintă lista definitivă, cu atît mai mult cu cât în timpul preliminariilor pentru J.O. Londra 2012, s-au modificat regulile de calificare pentru mai multe sporturi. Cel mai bun exemplu îl avem la box feminin, unde Mihaela Lăcătuş se afla între cele mai bune opt pugiliste la Campionatul Mondial, categoria 60 kg – clasare care, potrivit anunţului iniţial al Federaţiei Internaţionale de Box, i-ar fi asigurat prezenţa la Londra –, dar a aflat cu stupoare că FIB (AIBA, în engleză) tocmai schimbase criteriile şi era nevoie ca Mihaela Lăcătuş să câştige şi semifinalele ceea ce nu a reuşit, fiind accidentată! Astfel de modificări s-au produs nu doar la box ci şi la alte sporturi. Aşa că abia la 1 iulie vom şti cu siguranţă cine pleacă sau nu la Londra.
Estimarea costurilor participării româneşti la Londra nu poate fi dată acum, de obicei calculele se efectuează după închiderea ediţiei J.O. La Beijing, toate cheltuielile şi recompensarea sportivilor medaliaţi au însemnat 5.935.784 de euro, la un curs al euro de 3,7 lei.
nr. 6 / iunie 2012 Tweet