The Harbour, un port culinar rafinat
August 20th, 2012, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetToate drumurile mărilor şi oceanelor duc într-un port. M-am oprit la „The Harbour“. E un port culinar, cu arome exotice, unde te refugiezi din arşiţa solară fie să mănânci zdravăn, fie doar să te răcoreşti cu o limonadă sau o bere.
E minunat să eşuezi din marea fierbinţeală şi aglomeraţie a Capitalei pe un ţărm, într-un port numit chiar aşa: The Harbour. Deşi se află în Piaţa Amzei, deci ultracentral, odată intrat în „port“ parcă simţi deja briza mării, legănatul ei şi glasul pescăruşilor. Terasa – iarna dotată cu geamuri, vara deschisă, dotată cu pulverizatoare de aburi răcoritori – şi cele două saloane sunt astfel amenajate încât să ai sentimentul că te afli pe un vas de epocă al vreunui pirat. Arhitectul Ştefan Bianco a imprimat localului elemente de decor cu specific marinăresc, aduse din Olanda. Nu lipsesc busole, lunete, parâme, chiar un separeu întreg are forma unei bărci. Totul a fost executat din lemn şi alamă, peste care s-a imprimat patina timpului.
Te aşezi la o masă, ţi se aduce un meniu şi urmează partea delicioasă. Meniul la The Harbour se schimbă o dată pe an, dar atunci se schimbă în bună măsură. Totuşi, sunt câteva preparate imbatabile, pentru care clienţii se bat şi le cer foarte des. De pildă, pulpă de raţă pe varză călită la cuptor, şniţel Harbour (cu sos Bechamel şi verdeaţă), Gumbo – tigaie picantă (creveţi, cârnaţi, carne de pui şi ardei iute), borş de gâscă dolofană, piept de curcan cu sos Martini şi praz. La fel de bune sunt şi un platou mediteraneean (creveţi, scoici, baby calamar cu sos de roşii, usturoi şi ardei iute) sau souvlaki de pui cu sos tzatziki (piept de pui, oregano, smântână, usturoi şi castravete verde) care este nou în meniu. Cât despre desert, ei bine, la restaurantul The Harbour mănânci cel mai bun tiramisu din oraş. Dar nici tortul casei, clătitele cu ricotta sau tarta mascarpone nu se lasă mai prejos.
La The Harbour merită să vii nu doar pentru meniul excelent, servirea promptă şi atmosfera deosebită, ci şi pentru seria de evenimente originale organizate. Aici s-au ţinut: prima Gală a Blogărilor Culinari, Ziua Recoltei – un eveniment dedicat obiceiurilor de recoltă din România, concursuri pentru clienţii fideli ai restaurantului, iar în această perioadă au loc aşa-numitele Popasuri culinare cu seri care te poartă în îndepărtata Chină, Italia, India sau prin alte zone exotice. Luna aceasta va fi organizată o seară cu preparate inspirate din meniul de pe Titanic – din prima şi ultima noapte pe renumitul vas.
nr. 8-9 / august-septembrie 2012 Tweet