Toronto, venim!
June 4th, 2012, George Arion Comenteaza TweetÎn repetate rânduri am afirmat că o modalitate de a face literatura noastră mai bine cunoscută în lume este aceea de a promova peste hotare şi creaţiile româneşti cu suspans, în condiţiile înfloririi fără precedent pe mapamond a genului mystery&thriller.
Dacă în ţară sunt destui care cârtesc ori de câte ori apare un volum al unui autor român de mystery&thriller, prin alte părţi ale lumii, unde spiritele sunt mai puţin pătimașe, scriitorii români care ilustrează acest gen sunt bineveniţi și trataţi cu toată consideraţia.
În urmă cu doi ani am fost invitat la un eveniment organizat la Rotterdam, Suspense in the Harbour, unde suedezi, austrieci, cehi, olandezi s-au arătat interesaţi de realizările colegilor români.
Anul trecut, la Zürich, Bogdan Hrib a reprezentat Romanian Crime Writers Club la Conferinţa anuală a International Association of Crime Writers, realizând numeroase contacte și prezentând unui public numeros originalitatea creatorilor români de thrillere.
Tot anul trecut, la Londra, Profusion Crime a lansat, într-o ambianţă de vis, trei romane în versiune engleză, semnate de către Oana Mujea, Bogdan Hrib și George Arion – primele tălmăciri în engleză ale unor cărţi românești poliţiste.
Iar în această lună voi fi prezent la Toronto, la Bloody Words – the Canadian Mystery Conference (președinte al acestei ediţii – Cheryl Freedman). Se anunţă o participare masivă a autorilor de pe multe meridiane. Moderatorul panelului la care am fost repartizat este Jim Madison Davis, președintele International Association of Crime Writers, o autoritate în domeniu. Va fi un bun prilej de a vorbi, în acest cadru, despre realizările și proiectele autorilor români.
Agenţi literari, editori, scriitori, cititori din străinătate află tot mai multe despre naraţiunile detectivistice de la noi, nu mai suntem o „gaură neagră“ pe harta lumii în această privinţă. Iar asta datorită unor iniţiative particulare.
Prin urmare – se poate. Trebuie doar efort personal, răbdare, curaj, și să nu te uimești că te preţuiesc mai mult alţii decât ai tăi.
Ei, dacă și instituţiile culturale românești ar sprijini demersurile noastre… Ce vis frumos!
nr. 6 / iunie 2012 Tweet