LIFESTYLE

Turnaţi gheaţa din cocktail-urile de vară peste soare

June 1st, 2008, com Comenteaza

În oricare alt sezon, menirea cocktail-ului este foarte simplă: să placă. Însă vara sarcina acestuia este ceva mai grea: el trebuie să şi răcorească. Este un lucru luat în serios de toţi barmanii, care îşi folosesc toate abilităţile pentru a crea băuturi pe placul clienţilor. Nu e simplu, chiar dacă aşa pare, gândindu-ne că principalul ingredient este gheaţa.

Dacă într-o zi călduroasă de vară staţi pe marginea piscinei şi vă gândiţi să beţi ceva bun şi răcoritor, probabil cel mai repede vă va veni în minte să beţi un cocktail. Atrag prin felul spectaculos în care arată, prin gust, prin ingredientele din care sunt preparate şi ne plac mai ales în sezonul cald. Însă trebuie ştiut că ele se pot servi chiar şi iarna. Nu trebuie să respectaţi un anumit ritual pentru a le savura, însă există un savoir-faire şi când vine vorba de această băutură. Specialiştii şi cunoscătorii ştiu ei ce ştiu când vorbesc despre o adevărată cultură. Pare foarte uşor să pregăteşti un cocktail, însă aceasta este doar o aparenţă. În realitate, nu chiar orice poate fi combinat cu orice. Combinaţia asta este o artă pe care nu o înveţi foarte repede, însă nici nu trebuie să vă gândiţi că este imposibil. Ornarea paharelor din care se serveşte este o altă ştiinţă şi trebuie să fii iscusit ca să ajungi să faci bine acest lucru. Pentru cei care vor să îşi prepare singuri acasă o astfel de băutură, sfaturile şi reţetele găsite în reviste sunt de mare ajutor. Pentru cei care sunt barmani de profesie, prepararea cocktail-urilor este o treabă cât se poate de serioasă. Iar vara este un anotimp când muncesc mult pentru a crea adevărate opere de artă, dacă le putem numi aşa, pentru clienţii dornici de ceva bun şi răcoros.

Gheaţa, un ingredient esenţial

În luna martie 2006, Carolyn Ross, cercetător la Universitatea Washington, a efectuat o serie de studii menite să descrie calităţile pe care oamenii le găsesc la băuturile reci. Carolyn a folosit acelaşi fel de Pinot servit la 4, 10 şi 18 grade, cerându-le subiecţilor să arate intensitatea caracteristicilor vinului, inclusiv cât de răcoritor era. Rezultatele au fost clare: cu cât era mai rece, cu atât era mai răcoritor. Tot în acelaşi an, ziarul New York Times a scris că plantele care intră în componenţa reţetelor au devenit din ce în ce mai importante. De pildă, dacă mai demult menta era principala plantă folosită în sezonul cald, mai nou se foloseşte busuioc, tarhon, lavandă sau chiar isop. Pe măsură ce ingredientele se înmulţesc, totuşi unul rămâne constant. Ei bine, acesta este gheaţa. În SUA, folosirea gheţii în domeniul alimentar este strâns legată de apariţia cocktail-urilor. La jumătatea secolului al XIX-lea, antreprenorul american Frederick Tudor a găsit soluţia pentru transportarea blocurilor de gheaţă din New England în întreaga lume. Acolo unde barmanii serveau punch-urile sau sangria simple, acum au început să adauge gheaţă.

Când Jerry Thomas, creatorul primului cocktail şi părintele mixologiei din America, a publicat Ghidul barmanului în 1862, acesta a recomandat folosirea acesteia fie că era vorba de bucăţi mari, mici, fie că era pisată sau doar fulgi, în funcţie de fiecare băutură. „Întotdeauna am avut mai multă gheaţă decât am avut nevoie. Tot ceea ce înseamnă ştiinţa preparării cocktail-urilor se rezumă la un singur lucru: să ştii să faci băuturi ce au în compoziţie gheaţă“, este de părere David Wondrich, unul dintre fondatorii Muzeului American al Cocktail-ului.

Pe măsură ce gheaţa se topeşte, două lucruri se întâmplă într-un cocktail. Îngheaţă ingredientele şi apoi, ca şi în cazul apei, diluează concentraţia de alcool. De asemenea, apa ajută la combinarea unor arome care, de obicei, nu se amestecă.

Un pic de savoir-faire

Chiar dacă la noi în ţară nu există o adevărată cultură a cocktail-urilor, cei care doresc să bea aşa ceva trebuie să ştie că există barmani mixologi şi barmani de show. Primii doar creează cocktail-uri şi respectă cu minuţiozitate proporţiile, iar cei de show impresionează prin modalitatea de preparare, chiar dacă nu sunt atât de atenţi la detaliile de preparare. De asemenea, mai trebuie reţinut că este foarte important gustul, echilibrul, aspectul, denumirea, prospeţimea fructelor folosite, dar şi paharul în care se serveşte. Nu ar strica să ştiţi că există cocktail-uri aperitive, mai uşoare, puţin alcoolizate, consumate înainte de masă, şi cocktail-uri digestive, mai tari sau mai dulci, consumate după masă.

Femeile le preferă pe cele exotice, slab alcoolizate, numite şi long drink, în timp ce bărbaţii le aleg pe cele alcoolizate, energy drink. Barmanii se întrec în imaginaţie când vine vorba de creative cocktails care nu conţin alcool şi pentru că nu există o anume reţetă care trebuie respectată. Dacă vă este foame şi nu vreţi să plecaţi de la plajă, puteţi comanada un cocktail pe bază de frişcă sau lapte care este destul de consistent şi vă va da senzaţia de saţietate. Şi pentru că v-am dat atâtea sfaturi şi am vorbit atâta despre ingrediente, ar fi potrivit să vă oferim şi câteva reţete.

text Raluca Şeinoiu


Malibu Gold Cup

Nuca de cocos din Malibu scoate în evidenţă esenţa de stejar din whisky, perfect armonizată cu aroma portocalelor şi a piersicilor.

O parte şi 1/2 de Malibu

O parte de Chivas Regal

O parte piure de piersici sau nectar de piersici

Umpleţi paharul cu gheaţă mărunţită şi coajă de portocală. Amestecaţi ingredientele într-un shaker în care puneţi gheaţa cuburi. Turnaţi apoi lichidul din shaker în pahar.


Negroni

10 ml gin Beefeater

10 ml vermouth dulce

10 ml bitter

Amestecaţi toate ingredientele într-un pahar pe care l-aţi umplut deja 3/4 cu gheaţă. Adăugaţi un pic de apă carbogazoasă şi decoraţi-l cu o lămâie.


Barcelona

35 ml Havana Club

Añejo Reserva

15 ml liqueur de pere Williams

5 ml miere lichidă

10 ml suc de lămâie

30 ml piure de pere

20 ml şampanie

Mumm Cordon Rouge

Amestecaţi toate ingredientele, apoi turnaţi tot conţinutul într-un pahar gol. Adăugaţi şi două treimi de gheaţă, iar deasupra şampania. Amestecaţi uşor şi ornaţi cu o felie de pară.


Mojito

Într-un pahar înalt pisaţi câteva frunze de mentă peste care turnaţi sucul de la o jumătate de lămâie verde şi o linguriţă de zahăr. Mai puneţi 50 ml de Havana Club Añejo şi câteva cuburi de gheaţă. Peste toate acestea puneţi apă minerală şi amestecaţi. Puteţi orna paharul cu o frunză de mentă.


Taguri:

Comenteaza