buy ultram Mobile buy tramadol online how many tramadol to equal a lortab

tramadol in breastfeeding tramadol 50mg which is better cyclobenzaprine or tramadol

fazer soma planilha excel order soma pill identifier with pictures soma

lov soma na gliste order soma online shokugeki no soma ver manga

tramadol 50 mg qid buy tramadol vertigo from tramadol

tramadol depakote interactions cheap tramadol no prescription does tramadol make dog drowsy

buy ambien online Waco buy ambien can you take zanaflex and ambien together

calcular soma de potencias buy soma online soma mattresses

can you use tramadol for fever where to buy tramadol online tramadol subcutaneous

similar to soma fm buy soma soma bay forecast

ZOOM

Voluntar In Maroc

June 20th, 2007, com 37 comentarii

Cred cu tărie în faptul că, dacă vrei să cunoşti cu adevărat o ţară, nu trebuie să foloseşti niciodată serviciile oferite de o agenţie de turism. In afară de un tur al muzeelor şi al principalelor mo­numente, o cină „tradiţională” şi nişte dansuri populare, nu ai cum să trăieşti nici o experienţă nota­bilă. Poţi afla la fel de multe lucruri despre ţara respectivă folosind internetul. După o expe­rienţă în Tunisia în care am fost purtat din oraş în oraş în goana autocarului, m-am decis să văd o altă ţară magrebiană pe cont propriu. Maroc

Aşa m-am înscris ca voluntar într-o asociaţie de voluntariat marocano- olandeză. Am tastat pe google work in morroco şi, din link în link, am dat peste un forum unde se vorbea despre ASTSV, asociaţia care orga­niza un work-camp în Errachidia. Nume care îmi suna extrem de exotic şi plin de promisiuni când încă eram în România, dar pe care am ajuns să-i pronunţ Erra-shit-ia. Cel mai ieftin bilet de avion pe care l-am găsit până în Casablanca a costat enorm (peste 500 de euro) pentru că nu aveam la dispoziţie decât o lună până la plecare. Am mai adăugat taxa de 150 de euro pentru cazare şi masă şi am început să rea­lizez că voluntariatul este o îndeletnicire extrem de scumpă. Mai ales pentru mine, care eram proaspăt free-lancer. Nu-i de mirare că, între cei aproape patruzeci de voluntari, erau doar trei estici. După ce ne-am cunoscut mai bine, am făcut un sondaj printre ei, interesându-mă de motivul exact al venirii lor în Maroc. Mă aşteptam să aud patetisme gen „eu sunt aici ca să-i ajut pe copiii săraci”, dar marea majoritate au recunoscut componenta turistică a exeperientei. „Come on, 150 de euro şi să stai trei săptămâni? Unde mai găseşti aşa ceva?”. în plus, din Olanda, Franfa sau Spania, avionul costă sub 100 de euro.

Mai târziu, uitându-mă pe site-uri gen www.vo- lunteerabroad.com, am descoperit că, în anii 2000, voluntariatul s-a transformat într-un turism mascat. Dacă vrei să faci bine, trebuie să plăteşti. Un pic de muncă şi ceva mai mulţi bani (dar mult mai puţini decât dacă ai merge printr-o agenţie de voiaj), însă ai parte de un con­cediu plin de experienţe inedite. Toată lumea câştigă: voluntarul care are de făcut ceva util pentru semeni, cunoscând mai puţin superfi­cial cultura autohtonă, organizatorii care fac un ban şi devin eroi locali pentru că aduc muncitori străini, cât şi beneficiarii direcţi ai muncii voluntarilor: copii care învaţă limbi străine, săteni cărora li se reconstruiesc case, animale cărora li se protejează habitatul ori însuşi mediul.

Intr-o dimineaţă călduroasă de iulie, în curtea unei şcoli dintr-un mic orăşel arab, în acelaşi timp şi garnizoană, un tânăr purtând o pereche de pantaloni scurţi, foarte decolo­raţi, la bustul gol, cu o bidinea în mână, sta pe treapta a treia a unei scări de lemn, strâmbă, prost îmbinată, acoperind cu stra­turi de vopsea, neîndemânatic, pereţii unei şcoli. Nu este un fragment dintr-un manu­scris inedit al lui Camus, ci descrierea începutului unei zile obişnuite în Errachidia.

Tânărul cu pricina eram eu, după cum v-aţi dat uşor seama. Ceva mai încolo, în tri­cou alb cu dungi negre, roşii, galbene, Duncan, student la arte vizuale în Derby. Missy nu e la bustul gol, din păcate. Poartă pantaloni scurţi, dintr-un material ca de cos­tum, şi un tricou alb, mânjit de vopsea. De câte ori îndrept camera spre ea, se strâmbă şi dă din mâini ca o nebună. E din Detroit şi-1 detestă pe Bush. Sarah desenează personaje din Flinstones peste zugrăveala noastră din zilele trecute. La venire, am călătorit în acelaşi avion. Am descoperit asta în aero­port, când ne-am strâns în dreptul pancartei pe care scria ASTSV. Deşi e din acelaşi oraş ca Duncan, înţeleg mai puţin de 30 la sută din tot ce spune. Vandel pictează un peisaj luxuriant deasupra chiuvetei, un râu, verdeaţă, bărci, stânci, forme de relief. Nu se grăbeşte. Probabil că îl va termina exact în ultima zi. Vendel vorbeşte mult. Foarte mult. Peggy face un desen pe genul UNICEF. Un glob pământesc peste care stăm noi, lorzii bidinelelor şi maeştrii penelurilor, ţinân- du-ne de mână. Eu simt în capăt şi în mâna liberă ţin camera de filmat. E frumuşică Peggy, dar n-am schimbat niciodată mai mult de câteva replici. Are doar 17 ani. Cam ăştia suntem grupul de pictori. După ce s-a terminat perioada de voluntariat, am părăsit Errachidia, alături de un englez şi o bel- giancă, fericiţi că avem ocazia să explorăm adevăratul Maroc. Ajuns în Fes, oraş de care m-am îndrăgostit imediat, am scris următorul mail prietenilor:

Voluntarii au fost împărţiţi pe trei cate­gorii: profesorii, cei care predau engleză şi franceză copiilor, entertainerii, care organizează diferite jocuri pentru puştanii marocani în sălile de clasă şi în curtea şcolii, şi zugravii, care readuc culoarea pe zidurile şi pereţii unei şcoli vechi, aflate la marginea oraşului. Ne trezim la 8 dimineaţa, mâncăm pâine cu brânză topită (de trei săptămâni) şi pornim pe jos spre locul de muncă. La 12 suntem înapoi acoperiţi de vopseaua roz-cărămizie care dă identitate oraşului. Ne spălăm în wc-ul turcesc unde a fost montat un cap de duş, după care cădem laţi pe saltelele din sala de clasă care ţine loc de dormitor. La ora două se serveşte masa. 7agi ne şi cus cusîn fiecare zi. Seara se iese în oraşul pe care Loney Planeta numeşte most bor- ing in Morroco.

Allah să fie lăudat. Savurez fiecare moment de când am părăsit Erra-shit-tia. M-am trezit la 6 dimineaţa, după două ore de somn. Petrecerea de adio a fost simpatică şi destul de tristă. Printre cântecele puse de DJ (da, am avut DJ) a fost şi Dragostea din tei. Am sărit în sus de fericire că aud cuvinte româneşti, fie şi imbecile. Am băut două beri, pe blat bineînţeles, pentru că e interzis alcoolul în clădiri publice, şi mi-am petrecut seara sporovăind cu cei cu care m-am împri­etenit de-a lungul celor trei săptămâni. Merel se machiase şi arăta tulburător. Am stat până dimineaţa de vorbă. La sfârşit, ne-am pupat pe gură şi ne-am promis că ne vom revedea în Fes.

Autobuzul de ora 9 era arhiplin şi nu am mai găsit locuri aşa că l-am luat pe următorul, cel de ora 11. Nouă ore mai târ­ziu, intrăm în Fes, după o călătorie cu peripeţii. La un moment dat, roata auto­buzului a explodat la câţiva kilometri după ce ieşisem din serpentinele munţilor Atlas, unde nu există parapeti. Dacă am fi avut viteză mai mare, aţi fi primit acest newsletter doar dacă aţi fi făcut spiritism.

Aproape că am leşinat de indignare când, într-un orăşel pe lângă care Caracal e metropolă, am zărit pe zidul unei prăvălii jegoase inimioara Maggi. încă mi se pare incredibil.

Fes e superb. Mi-am petrecut dimineaţa hoinărind prin medina, un loc fascinant, mis­terios şi obositor. Am început să mă amuz negociind. Sunt mulţi europeni, dar destul de puţini români ajung aici pe cont propriu. Hotelul e jegos, dar costă doar 5 euro pe noapte. Nu vreţi să ştiţi cum arată duşul. Azi-noapte, de cum am sosit, la insis­tenţa celorlalţi, am mâncat la McDonalds. A fost pentru prima oară de când simt în Maroc când am avut dureri de stomac. La ora 3 noaptea, din cele 350 de moschei ale medinei a răsunat chemarea la rugăciune a celor 350 de muezini. De pe terasa hotelului li s-a răspuns cu înjurături în engleză, română, olandeză, franceză, exprimate cu voci de oameni treziţi din somn.

In timpul zilei, am vizitat cartierul evre­iesc, numit moullah, adică ghetou. Nu mai e locuit de mult de evrei, dar casele au rămas şi arată complet diferit de arhitectura gene­rală a oraşului, care e, cu excepţia medinei, french oriented. Acoperişurile sunt verzi, mer- cedesurile (grand taxi-urile) simt albe iar le petit, roşii. Seara am ieşit la plimbare îmbrăcat în djelabul primit cadou de la prie­tenul meu Mourad şi, ca prin minune, nimeni nu rn-a mai hărţuit, încercând să-mi vândă ceva. Plimbându-mă prin oraşul nou, am dat peste reprezentanţa Dacia, plină cu Logan-uri. Se pare că le merge bine pe aici. Oricum, Marocul e plin de Renaidt-urile după care a fost copiată Dacia.

Mi-ar plăcea să trăiesc în Fes. Nu mi-e deloc dor de ambuteiajele din Bucureşti şi de frigul din iarna care pentru mine va începe de cum voi pune piciorul în aeroport.

text de Jean-Lorin Sterian

Taguri:

Comentarii

 1. I do trust all the ideas you have offered in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for beginners. May you please extend them a bit from next time? Thank you for the post

 2. Bryon Keedy says:

  some genuinely interesting information, well written and generally user genial .

 3. I wish you never stop! This is one of the very best blogs I have ever read. Youve got some mad skill here, man. I just desire that you do not lose your style mainly because you are absolutely one of the coolest bloggers around. Make sure you continue the good work mainly because the internet must have you spreading the word.

 4. I’m looking at your site through Google Chrome and not all of the images is displaying correctly. Were you aware about this?

 5. That is a good publishing, I was wondering whether I could use this write-up on my internet site, I will hyperlink it to your web site though. If this is a problem remember to let me know and I will take it down straight away

 6. Hey – great weblog, just looking around some blogs, appears a fairly great platform you might be making use of. I’m currently utilizing WordPress for a few of my web sites but looking to alter 1 of them more than to a platform comparable to yours as a trial run. Anything in specific you would suggest about it?

 7. CFDs says:

  Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters? I Cant find it.

 8. I’ll be sharing this post with my wife. Thanks!

 9. Resources these as the 1 you mentioned here will be extremely helpful to myself! I will publish a hyperlink to this web page on my personalized blog. I’m sure my site visitors will find that quite advantageous.

 10. Yosh says:

  Best Links 2011…

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?…

 11. Best Links 2011…

  Thank you, I have recently been looking for information about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?…

 12. Best Links 2011…

  I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts…

 13. Great Post…

  I really enjoyed what you had to write. I am going to make sure to check back daily!…

 14. Best Links 2011…

  It’s really a great and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing….

 15. PLR eBooks says:

  Best Links 2011…

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more for…

 16. Best Links 2011…

  Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your great writing because of this problem….

 17. Best Links 2011…

  Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information….

 18. Best Links 2011…

  Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked….

 19. Best Links 2011…

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I w…

 20. Best Links 2011…

  Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck….

 21. Best Links 2011…

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader….

 22. Best Links 2011…

  Hi there, I found your site via Google while looking for a related topic, your site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks….

 23. Best Links 2011…

  wonderful points altogether, you just gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?…

 24. Best Links 2011…

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today…..

 25. Best Links 2011…

  of course like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again….

 26. Best Links 2011…

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more for…

 27. Best Links 2011…

  Pretty! This was a really wonderful post. Thank you for your provided information….

 28. OH HAI…

  I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post……

 29. OH HAI…

  Thanks for another informative site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal way? I’ve a project that I’m just now working on, and I have been on the look out for such info….

Comenteaza