sahibinden satılık arabalar soma soma 350 mg a soma dos muito doidos pagodart

will tramadol kill a chicken buy tramadol online can you take sinus medicine with tramadol

phenergan with xanax buy xanax how much xanax leads to overdose

tramadol and twitching tramadol 50mg can you take excedrin and tramadol together

snort 5mg ambien ambien without prescriptions not going to sleep after taking ambien

xanax makes me so tired generic xanax what is a good substitute for xanax

informacion sobre medicamento ambien ambien cost buy ambien Frisco

fda ruling on tramadol buy tramadol cod purchase tramadol West Valley City

exercicios de soma subtração divisão e multiplicação de frações soma online calcule a soma dos 30 primeiros termos

what happens if you snort valium diazepam 5mg valium for dental pain

ALMANAH FLACARA

A 13-a zodie

August 24th, 2011, com Comenteaza

În ianuarie 2010, astronomul american Parke Kunkle a venit cu o idee cel puţin derutanta pentru oamenii interesaţi de caracteristicile zodiei lor: poziţia stelelor nu e chiar aşa cum pare, prin urmare ne-ar mai trebui o zodie în calendar – „Ophiuchus”.

Kunkle susţine că, din cauza atracţiei gravitaţionale a Lunii asupra Pământului, alinierea as- trelor a suferit, în timp, anumite schimbări. Si cum deviaţia aran­jamentelor stelare este de apro­ximativ o lună, parcă ar mai tre­bui o zodie, nu? Cu toate că o parte din mass-media a prezen­tat întregul subiect ca pe o nou­tate senzaţională, descoperirea lui Kunkle pare să existe… de când lumea şi pământul. Ophiuchus este o constelaţie aflată în preaj­ma ecuatorului ceresc şi face parte dintre cele 48 descoperite la începutul secolului al doilea d.Hr. de către astronomul grec Ptolemeu.

In anumite culturi, însă, Ophi- uchus era cunoscută chiar înainte de Ptolemeu. Intre secolele VII-VI î.Hr, babilonienii au pus bazele unui zodiac similar celui tropical format din 12 zodii si folosit si astăzi de astrologii occidentali (simbolurile horoscopului sunt interpretate în funcţie de poziţia Pământului faţă de Soare).

Grecii au preluat zodiacul de la babilonieni în secolul IV î.Hr. Constelaţia Ophiuchus, cu toate că a fost exclusă de la masa celor 12 creaturi care influenţau vieţile grecilor, a primit anumite cono- taţii: liniile trasate între stele semnificau un bărbat care ţine în braţe un şarpe. De aici şi până la transpunerea liniilor stelare în mituri nu a fost cale lungă. Ima­ginea astrală corespunde, în ter­meni olimpici, lui Asklepios, un descendent al zeului Apollo. Legenda spune că mama lui Asklepios, prinţesa Koronis, l-a înşelat pe Apollo în timpul sarcinii. Pentru a o pedepsi, Apollo i-a scos copilul din uter şi a ars-o pe rug. Apollo l-a în­credinţat apoi pe băiat înţelep­tului centaur Chiron, care l-a iniţiat în tainele vindecării.

Parke Kunkle a pus pe jar comunitatea astrologilor şi a produs confuzie în rândul fanilor horoscopului.

Şarpele, simbolul care îl leagă pe Asklepios de constelaţia Ophiuchus, îi va da acestuia pu­teri supraomeneşti, dar îi va aduce şi moartea. Se povesteşte că, aflat în casa unui bolnav pe nume Glaucus, Asklepios a omorât un şarpe care se furişase în locuinţă. Dar a apărut, ime­diat, un alt şarpe şi, cu ajutorul unei frunze pe care o ţinea în gură, l-a readus la viaţă pe cel ucis. Asklepios a început să folosească planta târâtoarelor şi, după câteva zile, când încerca să îl readucă la viaţă pe Glaucus, Zeus l-a străpuns cu un fulger, speriat de faptul că oamenii vor începe să folosească leacul pen­tru a evita moartea.

Argumentele din online slots Antichi­tate care au stat la baza eliminării celei de-a 13-a zodii s-au per­petuat, prin caracterul tradiţional al astrologiei, până în zilele noas­tre. În replică la afirmaţiile lui Parke Kunkle, Terry Nazon, un alt astrolog celebru, scria despre Ophiuchus, pe reţeaua de so­cializare Twitter: „Babilonienii ştiau despre sute de constelaţii ceea ce ştiau despre Serpentarius (Ophiuchus, n.a). 12 semne, 12 apostoli, 12 triburi israeliene.” Alt astrolog, Rick Levine, a respins orice legătură a lui Ophiuchus cu astrologia: „Nu este o problemă de astrologie, Ophiuchus nu este un semn, este o constelaţie. În textul care a pus bazele astrolo­giei (Tetrabiblosul lui Ptolemeu, n.a) sunt menţionate doar 12 zodii. Foarte puţini astrologi care practică zodiacul sideral (care se ghidează în stabilirea zodiior după constelaţii, nu după miş­carea planetelor, n.a) folosesc al 13-lea semn.” Şi astrologii români au reacţionat. Într-un articol din revista Astrele, editată de Aso­ciaţia Astrologilor Români, Mihaela Dicu, preşedinta de onoare a organizaţiei, face referire la posibilele motive ale babilonienilor de a nu include Ophiuchus în zodiac: „Ophiuchus este o constelaţie foarte mare, am­plasată între constelaţiile Vultu­rul, Şarpele şi Hercule. Doar partea lui sudică se inserează între Scor­pion şi Săgetător. Babilonienii ştiau de existenţa lui Ophiuchus (numit în trecut Şerparul), dar fie au considerat că deviază într-o proporţie prea masivă de la eclip­tică, fie aveau deja în minte un sistem modulat pe 12 sectoare (ceea ce mie mi se pare mai probabil, fiindcă vechile prin­cipii astrologice fac apel la nişte legi ale armoniei, simetriei), aşa că nu l-au inclus în zodiac.”

După mediatizarea intensă a ştirii care a pus pe jar comuni­tatea astrologilor şi a produs confuzie în rândul celor care cred în horoscop, Kunkle, as­trolog la planetariumul din Min­nesota, a revenit cu precizări mai puţin revoluţionare: „Am vrut doar să scot în evidenţă o simplă observaţie ştiinţifică. Eu doar am zis că Ophiuchus este acolo şi că astronomii au în vedere constelaţia”.


Taguri:

Comenteaza