LIFESTYLE

Belek, exotism turcesc

January 31st, 2011, com Un comentariu

Din 1984, de când regiunea a fost declarată Centrul de Turism Belek, valuri de turişti vin să vadă raiul pe pământ. Amestec de situri istorice, plaje sărutate de soare şi terenuri de golf de clasă mondială, Belek m-a purtat de la mare la munte şi mi-a deschis apetitul pentru nenumărate bunătăţi culinare.

Belek, exotism turcesc

Hoteluri de lux, gata să-mi facă şederea plăcută şi confortabilă şi o mulţime de oameni prietenoşi transformă Belek într-o destinaţie caldă şi fermecătoare. Singura „problemă” din Belek? Odată ce ai ajuns aici, nu ştii dacă eşti în Turcia, în Thailanda, în Mexic, în Paraguay sau în Spania. Se construiesc tot timpul vile, se ridică hoteluri impozante şi cursurile de golf ţin pasul cu tendinţele. Este o agitaţie plăcută şi, când nu eram la plajă, eram la mall, mă pierdeam pe drumurile aglomerate sau prin vastele întinderi de iarbă păstrate verzi şi proaspete cu ajutorul râurilor şi tonelor de fertilizatori, parcă pentru a-i face în ciudă soarelui mediteraneean. Regiunea are 32 de hoteluri de patru şi cinci stele, sate de vacanţă de primă clasă şi cinci terenuri de golf. Toate facilităţile oferă o atmosferă ideală pentru turiştii care se pot răsfăţa până târziu în noapte pe terenurile de tenis iluminate sau la piscinele interioare şi exte­rioare şi, de ce nu, cu un masaj divin la centrul spa.

Belek are cele mai fine plaje de pe coasta turcească, cu 16 km de nisip alb, curat, franjurat de pini umbroşi uşor înclinaţi pentru a limpezi apele tur­coaz. Este un loc de joacă perfect pentru copii şi iubit de broaştele ţestoase (Caretta caretta) care îşi depun aici ouăle. Plaja este publică, dar fiecare resort care se aliniază frumos în spatele dunelor de nisip pretinde că este privată. Nu lipsesc sporturile nautice, de la hidrobiciclete la bărcuţe şiparasailing, pentru toţi oaspeţii. Legat de fauna zonei, staţiunea se mândreşte cu 109 specii de păsări, inclusiv fru­moasele Tyto Alba(bufniţele cu glugă).

Ajunsă la hotel, cum am bătut din palme a şi apărut „îngerul” gata să-mi îndeplinească orice dorinţă. M-a condus pe culoarele hotelu­lui, mi-a făcut rezervare la restaurant, m-a ajutat să mă programez la masaj. Ce să mai, un adevărat asistent personal! Vorbea şi engleză, şi germană şi avea misiunea de a mă duce pe la petreceri şi de a-mi organiza ziua de naştere sau chiar nunta, după caz.

O atmosferă simplă, în decor alb mi s-a înfăţişat privirii când am intrat în cameră, concepută ca un centru spa personal. De îndată am scăpat de oboseala călătoriei, în jacuzzi, care mi-a oferit terapie cu lumină şi culoare. Seara următoare am ales duşul cu aburi, o minune pentru relaxare. Promenada mărginită cu palmieri se desfăşoară de la întinderile de nisip la bazinele de înot, se uneşte cu soarele şi marea din Belek pentru a oferi o experienţă de neuitat. Cei mici au la dispoziţie piscine, un Luna Park şi o mică grădină zoologică.

La est de Belek, drumul spre Parcul Naţional Koprulu Kanyon m-a condus la vechile apeducte, a urcat spre munţi şi mi-a oferit imagini spectaculoase de pe vârfurile de unde curgeau râuri cu apă de culoarea smaraldului. Am ajuns şi la Perge vestigiile rămase din vechiul oraş roman. Chiar dacă multe dintre clădiri au fost zguduite de cutremure, unele au rămas în picioare aşa că mi-a plăcut să explorez strada cu numeroase coloane, cândva pavată cu marmură şi mărginită de magazine, agora, stadionul şi băile publice.

Pieţele din Belek mi-au provocat simţurile cu arome exotice. Evident că m-am îndreptat spre un restaurant unde m-am delectat cuyaprak dolmasi (sărmăluţe în frunze de viţă) şi kofte (chifteluţe), urmate de baclavalele însiropate cu multă miere. Am mâncat pe săturate şi caloriile au ars ca prin farmec, după masă, la dansul din cluburi şi taverne.

Un loc cochet, intim, de cinci stele, Hotelul Belek Beach Resort deţine secre­tul relaxării în baia turcească, la aqua- aerobic sau la teatru. Pe plajă, chelnerul Mehmet îţi serveşte cel mai bun ceai turcesc, cafea la nisip şi narghilea.

Hotelul Adam şi Eva este considerat a fi cel mai şic hotel din Antalya, cu un design avangardist, futurist. Merită să închiriezi o vilă cu piscină proprie, saună, oglinzi peste tot…

Oferte turistice

Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021.369.98.35

Hotel Adam & Eve 5* – de la 140 de euro/camera/noapte, transport cu avionul – de la 326 de euro/pers. Detalii pe www.ghidhoteluri.ro, tel. 021/201 09 04, 021/201 09 05.

Hotel Belek Beach Resort 5*

– de la 524 de euro/pers., transport cu avionul, transfe­ruri, 7 nopţi cazare cu ultra all inclusive. Tariful include reducerea early booking de 20% valabilă până pe 31 mar­tie 2011.

Cocktail Holidays www.cocktailholidays.ro tel. +021.317.84.55/56/57

Hotel Vera Mare 5* – de la 518 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu ultra all inclusive. Tariful include reducerea early booking valabilă până pe 31 martie 2011.

Taguri:

Comentarii

  1. I agree with your Belek, exotism turcesc | Revista flacara, superb post.

Comenteaza