Clătite picante în tigaie
June 7th, 2012, Revista Flacara Comenteaza TweetPasul 1. Faci întâi clătita, amestecând oul cu făina şi desfăcând compoziţia cu apă minerală, până ajunge la consistenţa unei smântâni nu foarte groase. Faci o singură clătită, mai groasă decât cele obişnuite, folosite pentru desert. După ce e gata, o pui între două farfurii ca să se păstreze caldă şi să devină flexibilă.
Pasul 2. Încălzeşti uleiul de măsline într-o tigaie şi prăjeşti puţin usturoiul şi ardeiul iute tocate fin. După vreo două minute, pui ardeiul verde, ardeiul galben şi ciupercile tăiate grosier.
Pasul 3. Adaugi apoi carnea de vită pe care o desfaci bine, cât să nu rămână granule prea mari. Amesteci bine, continuu, pe foc potrivit, până ce carnea îşi schimbă culoarea şi începe să se pătrundă.
Pasul 4. Pui o lingură de sos de soia peste toată compoziţia şi amesteci bine, ţinând preparatul pe foc încă aproximativ cinci minute. Pui puţin piper măcinat, dar nu mai pui sare pentru că sosul de soia este suficient de sărat.
Pasul 5. Rulezi strâns clătita şi tai rondele pe care apoi le pui în tigaie, peste sosul de carne şi ardei.
Pasul 6. Le smotoceşti bine, cu două spatule, pentru a le trece bine prin restul compoziţiei. Apoi ţii tigaia de mâner şi continui să amesteci fâşiile de clătită cu restul ingredientelor, în aer, astfel încât totul să fie cât mai egal distribuit. Nu le mai ţii prea mult pe foc pentru ca aluatul de clătită să nu se îmbibe prea tare cu sos şi nici să nu se înmoaie prea mult.
Pasul 7. Le aşezi într-o farfurie adâncă. Îţi sugerez să le mănânci cât mai calde.
INGREDIENTE
● ou – o bucată;
● făină – două linguri;
● apă minerală – 3-4 linguri;
● sare;
● ulei pentru prăjit;
Umplutura:
● carne de vită tocată – 100 g;
● ardei gras verde şi galben – câte o jumătate;
● ardei iute – câteva rondele subţiri;
● usturoi – un căţel;
● ciuperci – 3-4 bucăţi;
● sos de soia – o lingură;
● sare;
● piper;
● ulei de măsline – două linguri.
Carnea de vită trimite obligatoriu către vin roşu.
Usturoiul şi celelalte condimente sugerează un vin structurat şi condimentat cu destulă fluiditate pentru un preparat totuşi lejer. Vinul pe care l-aş sugera ar fi o Fetească neagră de la Budureasca. E un vin de Dealu Mare, fără mari pretenţii şi fără intervenţia excesivă a vinificatorului, dar în care sunt puse foarte bine în evidenţă calităţile naturale ale soiului.
reţetă: Viorel Copolovici / www.pranzuldincaserola.ro
recomandare vin: Cosmin Zidurean
nr. 6 / iunie 2012 Tweet