ZOOM

Din baia japoneză în spaţiul cosmic

January 20th, 2006, com 24 comentarii

Dacă pentru marea majoritate a românilor, ca şi pentru majoritatea medicilor de la noi, apa sărăcită în deu­teriu este deocamdată o simplă curiozi­tate ce poate ar merita încercată, cu totul altceva se întâmplă în lumea prag­matică a economiei de piaţă de tip occi­dental. Astfel, în ultimii ani a apărut o cerere neaşteptat de mare dinspre Japonia. Asiaticele din pătura avută descopereau o nouă desfătare: îm­băierea în apă sărăcită în deuteriu. Plăcerea japonezelor amintind întrucât­va de obiceiurile Cleopatrei, combinând apa cumpărată de la Râmnicu Vâlcea cu diverse ierburi şi remedii naturale avea rolul de a opri îmbătrânirea epi­dermei. Că efectele au fost evidente stă dovadă cererea din ce în ce mai mare venită dinspre această piaţă. Astfel, Institutul de Criogenie şi Separări Izotopice Râmnicu Vâlcea (Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea), unul dintre puţinii producători din lume, ajunsese deja de anul trecut la un export de 50 de tone de apă cu con­centraţia de 25 ppm deuteriu, o dată la trei luni. Această cerere se află în creştere, în pofida faptului că preţul unei astfel de băi variază între 1.000 şi 2.000 de dolari.

Dar imaginaţia asiaticilor nu s-a li­mitat la atât. Au apărut firme care pro­duc celebrul sake pe baza acestei ape. Urmând exemplul, dar cu timiditate, unii producători de băuturi spirtoase din România încep să se gândească la o producţie de ţuică şi rachiu pornind de la acelaşi lichid, care ar putea ameliora efectele nocive ale alcoolului.

Povestea apei sărăcite în deuteriu pare să nu se termine curând. Piaţa de apă sărăcită în deuteriu din România este cam 10% din cea internaţională, formată în principal din Ungaria, Japonia şi SUA. Că există autorităţi mai serioase decât cele din România care acordă resurse şi timp cercetării efectelor acestei ape o demonstrează faptul că unul dintre clienţii ICSI Râmnicu Vâlcea este chiar NASA. Americanii au descoperit site-ul pro­ducătorului din România şi s-au grăbit să încheie un contract cu acesta, folosind apa într-un program de cerc­etare spaţial care va consta în trim­iterea unor fiinţe vii pe Marte.

Fizicianul loan Ştefănescu, direc­torul ICSI, inventatorul primei instalaţii de obţinere pe scară largă a apei sărăcite în deuteriu, ne-a povestit greutăţile prin care a trecut de la prima picătură de apă obţinută în laborator, loan Ştefănescu este convins că „oamenii de la noi au o răspundere în faţa umanităţii pentru că s-au opus tuturor demersurilor, pentru că aici lucrurile se mişcă greu. Reacţia organelor de control – cel al protecţiei consumatorului precum şi cel al oficiu­lui concurenţei – a fost cel puţin inadec­vată, considerând că noi punem la cale o mega-afacere. Ei nu au realizat că nici pentru apele minerale nu puteam să fim o concurenţă puternică (apa sărăcită în deuteriu nu poate reprezen­ta un procent însemnat din această piaţă) şi cu atât mai puţin ar putea fi un pericol pentru producătorii de medica­mente.”

<

Astăzi, Nicola Trăilă, directorul Clinicii de oncologie a Spitalului Muni­cipal din Timişoara, şi-a asumat, împre­ună cu instituţia pe care o conduce, demararea unui proiect amplu de cer­cetare a efectelor acestei ape asupra diverselor forme de cancer la om. Au fost selectaţi 30 de pacienţi de ambele sexe, cu diferite vârste şi forme ale can­cerului, aflaţi într-o fază foarte avansată a bolii, cărora li se vor aplica scheme de tratament specifice. Cercetările abia au fost declanşate şi revista Flacăra îşi propune să urmărească acest demers, loan Ştefănescu vorbeşte despre impli­carea ICSI Râmnlcu Vâlcea în aceste cercetări: „întreaga cantitate de apă o oferim gratis. Totul este ţinut sub un control riguros pentru că apa are acelaşi aspect cu aceea de la robinet şi oricine le poate schimba între ele. Am mai avut un incident cu nişte mici escroci care profitau de bidoanele arun­cate şi le umpleau cu apă de la reţea. Pentru a evita astfel de situaţii bidoanele noastre poartă un sigiliu”.

Deşi în România se află inventatorul instalaţiei de producere a apei sărăcite în deuteriu, la noi nici măcar spiritul pragmatic nu a izbândit. Astfel, în timp ce în Ungaria lumea se delectează chiar şi cu sucuri făcute cu apă importată din România, afaceriştii de la noi nu au simţit valoarea acestui produs, iar atunci când i-au acordat importanţă a fost doar de a nu o lăsa să pătrundă pe piaţă. ICSI Râmnicu Vâlcea este cel care şi produce şi comercializează apa, prin firme care o distribuie în ţară. loan Ştefănescu mărturiseşte că are în plan două alte invenţii cu utilitate în medi­cină şi că, după ce va obţine brevetul internaţional pentru producerea apei sărăcite în deuteriu, i s-ar părea normal ca de valorificarea apei să se ocupe o firmă din domeniu, iar ICSI să primească drepturile de autor legale. <

Oricât de dificil s-ar fi desfăşurat cercetările până acum, un lucru a reieşit clar: calităţile apei variază în funcţie de concentraţie. Astfel, dacă o apă de 25 ppm deuteriu se adresează în special domeniului medical, preţul ei fiind cel mai ridicat, produsele cu peste 60 ppm deuteriu pot fi consumate ca o apă de masă. Preţul de producţie şi implicit cel de valorificare scad pe măsură ce concentraţia creşte, astfel că producătorul estimează că un litru de apă de 100 ppm deuteriu va ajunge pe piaţă la preţul de 12-13 lei. Dar ce rost are să bei, dacă eşti sănătos tun, o astfel de apă, scumpă totuşi pentru buzunarul românului!? Ei, bine, apa să­răcită în deuteriu, băută în două cure de câte trei luni pe an, are rolul de dezin­toxicare a organismului şi stimulare a imunităţii. întrucât această apă trece automat în apa legată (moleculară) a organismului, în perioadele de cură este suficient ca omul să bea un litru şi jumătate de apă pe zi.

în timp ce în România se ridicau tot felul de stavile, în diverse colţuri ale lumii se făceau cercetări în domenii spectaculoase cum ar fi cel al protecţiei în faţa radioactivităţii, cercetări despre care medicii din România vorbesc cu discreţie şi doar din auzite. Nu mai departe decât în Ungaria, medicul Gâbor Somlyai, cumpărând apa de la Râmnicu Vâlcea, dezvoltă cercetări care să îi permită aruncarea pe piaţă a pro­dusului şi, bineînţeles, găseşte oferta generoasă a firmelor din domeniu de pe piaţa Ungariei, astfel încât reuşeşte să dezvolte o producţie diversificată de ape şi băuturi pe care o comercia­lizează atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. în plus, organele specia­lizate din ţara vecină îi acordă doctoru­lui Somliay brevetele pentru produsele sale astfel încât ajungând pe piaţa japoneză reuşeşte aproape să îl înlăture pe producătorul român, cel de la care el însuşi importă!

loan Ştefănescu, directorul ICSI, un institut care foloseştetehnologia de vârf pentru cercetări revoluţionare

„Brevetul care a stat la baza pro­ducerii apei sărăcite în deuteriu a avut iniţial un scop ştiinţific. Totul a pornit de la o miniinstalaţie «de jucărie» utilizată pentru a produce nişte etaloane care să conducă la calibrarea unor instrumente de măsură de natura unui spectometru de masă care măsoară concentraţia deuteriului în apă la nivele naturale şi subnaturale. S-au obţinut câteva zeci de grame de apă sărăcită în deuteriu. în acea perioadă (anii ’94-’95) a apărut un anunţ publicitar al unui cetăţean din Harghita care dorea să cumpere mii de tone de apă sărăcită în deuteriu la nivel de 25 de ppm. Pe piaţă acest etalon se valorifica la cinci-şase sute de dolari/10 grame. La scurt timp au mai apărut alte anunţuri, tot ale unor cetăţeni români de origine maghiară, ceea ce i-a convins pe cercetătorii de la ICSI Râmnicu Vâlcea să construiască instalaţia mare (nu necesita multe modificări şi nici o investiţie prea serioasă). între timp s-a aflat că cei interesaţi doreau să folosească apa pentru a stropi zona de la Cernobîl şi ca să dea de băut oamenilor de acolo. Se cunoşteau deja calităţile de radiopro- tecţie ale apei şi efectele ei în tratarea unor boli de natură radiologică. „Lucru care nouă nici nu ne trecuse prin cap”, mărturiseşte profesorul Ştefănescu. Pasul următor a fost în 1995, când, după mai multe negocieri cu un con­sorţiu din Ungaria care au eşuat, s-a încheiat primul contract cu HYD Ltd. care a pus bazele unei afaceri. Contractul a început cu cantităţi de o tonă, cel mult două pe an. Patronul firmei ungare, medicul Gâbor Somlyai, doctor în biologie şi fiziologie, laureat al Universităţii Howard, studiase lucrările unui american de origine maghiară, lau­reat al Premiului Nobel în 1952 şi care vorbea deja de efectele medicale ale apei sărăcite în deuteriu. Studiul rea­lizat pe şobolani l-a condus la concluzia că această apă este un fel de biosti- mulator pentru metabolismul omenesc şi că poate să influenţeze pozitiv reacţia organismului bolnav de cancer. Medicul maghiar şi-a făcut un pachet de utilizări ale apei sărăcite în deuteriu de diferite concentraţii, obţinând pentru acestea şi brevete în Ungaria pe care le-a extins şi în alte ţări. La momentul respectiv, în România proprietatea in­telectuală încă nu era bine reglemen­tată. Aşa că reuşeşte mult mai târziu ICSI Râmnicu Vâlcea să fie recunoscut în România ca unic autor al brevetului. Acum se află în procesul de patentare internaţională la WIPO Geneva, ceea ce se materializează în drepturi de autor pentru fiecare aplicaţie ulterioară a brevetului respectiv şi, în al doilea rând, în faptul că nimeni nu mai poate să folosească produsul sau denumirea acestuia fără acordul autorului). Până acum între ICSI Râmnicu Vâlcea şi HYD Ltd. a funcţionat un fel de gentleman’s agreement, drept urmare cele două părţi s-au protejat.

text Dana Zorojonu foto arhiva ICSI Râmnicu Vâlcea

Taguri:

Comentarii

  1. I am impressed with this website , real I am a big fan .

  2. I’m happy I found this blog, I couldnt find any info on this topic matter prior to. I also run a site and if you want to ever serious in a little bit of guest writing for me if achievable feel free to let me know, i’m always appear for people to verify out my site. Please stop by and leave a comment sometime!

  3. keep up the excellent work , I read few posts on this site and I conceive that your web blog is really interesting and has bands of superb information.

  4. Do you know this site is suggested by a number of other blogs? Great stuff. Thank you very much!

  5. I’ve been considering the same aspect recently. Pleased to discover you on a similar wavelength! Good posting.

  6. Yosh says:

    Best Links 2011…

    As I website possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck….

  7. Prizee says:

    Best Links 2011…

    I think this is one of the most significant info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers…

  8. Best Links 2011…

    Saved as a favorite, I really like your blog!…

  9. hcg diet says:

    Best Links 2011…

    My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!…

  10. Best Links 2011…

    It’s really a great and helpful piece of info. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing….

  11. Best Links 2011…

    obviously like your web site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will surely come back again….

  12. Best Links 2011…

    Hi my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all vital infos. I would like to see more posts like this….

  13. Best Links 2011…

    I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!…

  14. Best Links 2011…

    you’re really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic job on this topic!…

  15. Best Links 2011…

    I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission….

  16. Best Links 2011…

    It’s actually a great and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing….

  17. Best Links 2011…

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks…

  18. Best Links 2011…

    Thanks for another excellent article. Where else could anybody get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information….

  19. Best Links 2011…

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks…

  20. Best Links 2011…

    It’s actually a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing….

  21. OH HAI…

    I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :)…

  22. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

    Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

  23. 2011…

    Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing….

Comenteaza