502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
CULTURA MASS-MEDIA

HOT STUFF – Bârfe şi zvonuri culturale de alaltăieri, de ieri şi, mai ales, de mâine…

November 10th, 2009, com Comenteaza

Ce mai zice lumea despre noi? Americanii californieni de la L.A. TIMES ne acuză în ediţia din 26 octombrie 2009 că „neasumându-şi trecutul, această naţiune est-europeană îşi lasă viitorul în incertitudine“. Este pomenită apoi declaraţia Hertei Müller despre faptul că la 20 de ani după Revoluţie „mai mult de 40% dintre cei aflaţi la putere sunt veterani ai fostei securităţi“.

Părerea mea este că fără Nobelul doamnei Müller nu ar fi scris nimic despre noi… şi pare-se că brandul Securitate încă se vinde bine, mai ales la cât de des este pomenit. Oare n-ar trebui să-l înregistreze cineva la Oficiul pentru mărci şi invenţii…?


Cafele nemţeşti

Tot am pomenit despre Herta Müller, să zicem o vorbă şi despre Târgul de carte de la Frankfurt, mai potolit în acest an şi cu mult mai multe cafenele aşezate în spaţiile unde anii trecuţi erau standuri de edituri prospere. Lăsând gluma la o parte, ar fi de observat un optimism rezervat şi o poftă crescută de socializare. Gurile rele spun că a crescut media consumului de bere pe cele cinci zile de târg, faţă de anul trecut…

O altă bârfă despre doamna Müller – la Frankfurt se pare că a fost alergată de unul sau doi jurnalişti români pentru interviuri pe care le-a refuzat cu graţie. Ştire neconfirmată… Oricum, de când cu noul Nobel semi-românesc, agenţii literari străini şi-au reamintit de România. Mulţumim.


Crime Scene, Mon Amour

Din culisele editorilor români aflăm că George Arion pregăteşte o mare lovitură cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus (Nu uitaţi – la Romexpo, în pavilionul central, între 25 şi 29 noiembrie!).

CRIME SOFISTICATE este noul volum în seria CRIME SCENE PREMIUM, o carte grea atât la propriu cât şi la figurat. Aviz cumpărătorilor integralei Mladin din „cărămida“ DETECTIV FĂRĂ VOIE lansată tot anul acesta la Bookfestul din iunie! Dacă punem la socoteală şi CAMELEONUL care va apărea împreună cu Flacăra de decembrie, avem o adevărată „inflaţie“ de George Arion în 2009…

Şi asta nu e totul, pentru că şi Oana Stoica-Mujea recidivează, după succesul cu INDICII ANATOMICE (tot 2009!) şi agorafoba ei detectivă Lala, prin PARFUMUL VĂDUVEI NEGRE. Tot bloggeri şi personaje reale… No comment… Pentru autografe de la Oana vă recomand să fiţi în Bucureşti şi Piteşti pe 10 noiembrie şi pe 11-12 la Baia Mare. Se pregătesc mari lansări şi concursuri şi festivităţi… Criminalişti şi scriitori, elevi şi bibliotecari, presă cât cuprinde! Staţi cu ochii pe ştiri şi veţi afla! (www.crime-scene.ro)

Să mai zică oarecine că autorii români nu sunt promovaţi!


Flacăra vă recomandă

Întotdeauna când veţi cumpăra o carte veţi privi şi coperta 4 sau ultima (sau dosul cărţii!), dacă nu pentru a citi o prezentare a respectivului volum, măcar pentru a afla preţul. În plus, la două cărţi apărute la TRITONIC acum puţine zile, veţi găsi pe coperta 4 şi sigla Flacăra împreună cu textul „recomandat“.

Iar recomandarea este făcută pentru SOMALIA, MON AMOUR, al treilea roman din seria Stelian Munteanu, avându-i ca autori pe Bogdan Hrib şi pe misterioasa Sofia Matei – personaj al cărţii, numele real nu poate fi… revelat din motive de… securitate naţională! E vorba despre piraţii din Somalia, răpiri, atentate, iubire, trădare şi bătălii navale… Pentru amatorii de thrillere militare si pentru cele care citesc… romance! Notă pentru cunoscători – Mişa Puşkin ştie totul, ca de obicei!

Al doilea roman recomandat este tot un thriller, dar istoric. Mai vechiul nostru prieten, Luis Miguel Rocha, cu al său ULTIMUL PAPĂ, bestseller tot în crizatul an 2009, revine cu al doilea volum din seria Vatican – PAPA TREBUIE SĂ MOARĂ. De la Ioan Paul I, în tomul precedent, acum aventurile lui Rafael Santini şi ale jurnalistei Sarah Montiero se ocupă „ştiinţific“ de atentatul din 1981 asupra papei Ioan Paul II. Iar enigmaticul JC este din nou cel care face jocurile!


Prin cenuşa imperiului…

Sau fostului imperiu… Un roman al unui autor de peste Prut. Un debut literar surprinzător. Un volum aşteptat şi necesar… O jurnalistă de televiziune din Republica Moldova, Stela Popa, se încumetă a realiza o frescă a Basarabiei de după prăbuşirea URSS-ului – 100 DE ZILE. Un roman politic şi un roman de dragoste. Acţiunea debutează în perioada războiului transnistrean şi se încheie chiar cu „revoluţia“ de la Chişinău din acest an. Personajul principal, Roberta, este tot o jurnalistă… Nu ştim mai multe, dar aşteptăm cuminţi şi curioşi!


Preţuieşte Viaţa

O carte a Andreei Marin Bănică?! Aşa se aude prin târg! Unde? La Tritonic… Despre ce?

„Nu este o lucrare biografică, este o carte care vorbeşte despre echilibru, despre cum poţi trăi frumos cu ceea ce ai. Este o carte de ţinut pe noptieră, la care să simţi nevoia să te reîntorci pentru a aprofunda sfaturi utile, cu poveşti de viaţă, cu personalităţi, şi cu experienţă…“, spune autoarea.

Un volum frumos, uriaş, colorat, o premieră pe piaţa românească. Mare lansare mare la Gaudeamus pe 28 noiembrie, la ora 15, în standul Tritonic. Lume bună, invitaţi speciali şi preţ redus. Nu rataţi!


Titluri grămadă la Gaudeamus

Să mai pomenim şi că Polirom şi Humanitas s-au bătut pentru Herta Müller. Se pare că a câştigat Humanitas, unde vor „ieşi“ 25 de titluri noi pentru târg! Rao pregăteşte noul Dan Brown, dar numai pe… taloane şi doar din decembrie. Căutaţi în benzinării. Se aud voci care îl aşteaptă pe Rushie… La Crime Scene un francez oferă PACTUL ROŞU şi o new-yorkeză CĂLDURĂ UCIGAŞĂ tot pentru târg, iar la Tritonic, Liviu Radu finalizează trilogia Waldemar cu… O DUPĂ-AMIAZĂ CU BERE ŞI ZÂNE…

Dacă tot am ajuns la bere şi la zâne mai bine ne oprim. Afară e cam frig şi se înserează… Să ne găsim un loc la gura… caloriferului; închideţi televizorul şi luaţi o carte. Poate vă vine pofta de vreo poveste frumoasă… Pe curând.

Taguri:

Comenteaza