INFO: Enciclopedia propagandei româneşti; Portul Cărţilor Deschise; „Scholar-Leaders“ pentru România
July 16th, 2012, Revista Flacara Comenteaza TweetEnciclopedia propagandei româneşti
La Editura Adevărul a apărut prima enciclopedie dedicată propagandei româneşti. Autorul acestui volum este ziaristul Călin Hentea care, începând cu anul 2000, a scris mai multe cărţi dedicate istoriei militare şi fenomenului propagandistic atât din România cât şi din SUA. Călin Hentea a publicat inclusiv în revista Flacăra câteva articole având ca temă propaganda în ţara noastră şi peste Ocean. Enciclopedia propagandei româneşti. 1948-2009. Istorie, persuasiune şi manipulare politică oferă în 742 de pagini informaţii detaliate cu privire la istoria propagandei, conceptele, evenimentele, instituţiile şi personalităţile care au luat parte de-a lungul timpului la propaganda românească. Volumul conţine nu doar informaţii, ci şi ilustraţii alb-negru sau color. Autorul îşi justifică în cuvântul introductiv al lucrării poziţia imparţială faţă de propagandă, adesea privită cu dispreţ de românii trecuţi prin anii propagandei comuniste: „Deşi majoritatea românilor nu ar fi de acord cu această idee, cred că propaganda nu este neapărat un lucru rău, demonic, nefast sau ticălos. Resentimentele anti-propagandistice ale românilor sunt însă justificate de excesele unei jumătăţi de secol de regimuri dictatoriale. (…) Mai puţini sunt cei care ştiu că propaganda generaţiei paşoptiste în Occident, de la mijlocul secolului trecut, pentru Unirea Principatelor, a fost benefică şi indispensabilă formării statului român, tot aşa cum la fel de necesară a fost şi propaganda instituţională pentru intrarea României în NATO, din a doua jumătate a anilor ‘90.”
Portul Cărţilor Deschise
În seara zilei de miercuri, 4 iulie, 2012, la orele 19:00, bucureștenii au avut ocazia de a servi cina în cadrul unui eveniment inedit. În atmosfera cochetă și intimă a Restaurantului The Harbour, scriitorul George Arion, acompaniat de curiosul Sherlock Holmes, s-a aflat la dispoziţia fanilor pentru a răspunde la întrebări și a-și prezenta ultimele apariţii editoriale, purtând apoi discuţii libere cu împătimiţii genului mystery & thriller. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe și extragerea marelui câștigător la tombola Suspense in the Harbour, premiul constând într-o cină în valoare de 100 de Roni. Participanţii au putut răsfoi și cumpăra romanele oferite de Editura Crime Scene, organizatorul acestui eveniment. Vestea bună este că acest gen de acţiune nu va rămâne unic în peisajul literar bucureștean. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, Editura Crime Scene și Restaurantul The Harbour vor organiza astfel de întâlniri într-o serie intitulată Portul Cărţilor Deschise, un concept original care urmărește să-i aducă împreună la o masă rotundă pe autorii români de gen și pe cititorii pasionaţi de romanele mystery & thriller.
„Scholar-Leaders“ pentru România
Opt studenţi talentaţi din România şi-au făcut intrarea oficială în reţeaua regională a câştigătorilor programului Scholar-Leaders al Fundaţiei GE. Scopul programului de burse universitare este dezvoltarea abilităţilor de lider ale studenţilor participanţi şi contribuirea la crearea unei noi generaţii de lideri competitivi la nivel internaţional în regiunea Europei Centrale şi de Est care să poată aduce beneficii comunităţilor din care fac parte. În urma participării universităţilor din România, Polonia, Republica Cehă şi Ungaria, reţeaua regională a bursierilor din programul Scholar-Leaders al Fundaţiei GE s-a extins anul acesta cu încă 32 de studenţi în total.
Anul acesta, premiile Scholar-Leaders au fost înmânate de Cristian Colteanu, Președinte și CEO al GE pentru România, Bulgaria şi Moldova, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bucureşti. Printre vorbitori s-au numărat şi Robert Gatehouse, Vice-consul, Ambasada SUA, Anca Hărăsim, Director Executiv Camera de Comerţ Româno-Americană, Rodica Mihăilă, Director Executiv Comisia Fulbright Româno-Americană şi Agnes Vajda, Director Interimar, IIE Europa. Finanţat de Fundaţia GE şi organizat de Institute of International Education (IIE), programul filantropic de burse a dat până acum posibilitatea unui număr de 430 de studenţi din universităţi de pe teritoriul Europei Centrale şi de Est să îşi dezvolte abilităţile de lider în ultimii zece ani. Studenţii, selectaţi pe baza unor criterii stricte de către IIE, primesc o bursă anuală în valoare de 1.500 euro timp de doi ani şi participă la Programul regional de dezvoltare a abilităţilor de lider.
nr. 7 / iulie 2012 Tweet