Poveştile culinare „Decameron“
July 16th, 2012, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetZeci de poveşti aromate din bucătăria orientală, mediteraneeană şi din cea românească te îmbie zilnic la „Decameron“, fie pe terasă, sub umbreluţele în stil Gaudi, fie în restaurant. Rezistă, dacă poţi!
Iubitori de bunătăţi, delicatese şi arome orientale, am descoperit o nouă locaţie: Decameron! Într-o casă veche de la începutul secolului XX, renovată şi redecorată, un loc în care timpul se opreşte, depeni amintiri, savurezi poveşti şi scapi de căldură.
Antoni Gaudi a inspirat-o pe pictoriţa Alina Dumitrescu, care a vrut să imprime restaurantului şi terasei Decameron un stil între curentul Art Nouveau şi ideile celebrului arhitect catalan. Bucătăria mediteraneeană, cea orientală şi cea românească (peşte) l-au ajutat pe bucătarul Mirel Igescu să confere unicitate localului realizând un meniu deosebit. Când citeşti meniul Decameron nu te gândeşti doar la mâncare, ci la poveşti delicios de aromate.
Poate că nu vei găsi cele 100 de poveşti desfăşurate pe parcursul a zece zile ca în Decameronul lui Boccaccio – care, de altfel, au dat numele acestui local – dar, cu siguranţă, vei descoperi zece specialităţi de vară, zece gustări, zece deserturi, zece feluri principale sau zece preparate apetisante pe bază de peşte.
Apropo de peşte! Aici, un păstrăv nu va fi niciodată doar un biet peşte aruncat în tigaie alături de nişte legume, ci va fi un Păstrăv cherchelit – păstrăv întreg, tras în vin, cu rondele de ceapă, măsline, capere, sos de roşii, busuioc şi usturoi, o ştiucă nu o să se prezinte la masă fără costumaţie, ci va fi o Ştiucă dichisită – umplută cu orez legat cu legume, ciuperci, ulei de măsline şi busuioc. Condiţia este să faci comanda ştiucii cu trei ore înainte ca să aibă timp să se aranjeze. Şi dacă nu îţi place ştiuca, poţi să-l alegi pe domnul Şalău pătimaş, şi el e un pic aburit în alcool şi asezonat cu capere, mentă, lămâie plus pătrunjel.
Dacă nu eşti un adept al meniului pescăresc, poţi lua parte la un Bairam în doi bazat pe frigărui de berbecuţ, Kafta (pastramă turcească de berbecuţ), cârnaţi condimentaţi, alături de orez Bosfor şi murături orientale, totul servit cu o Salată din iatac (piept de pui, morcov, ţelină, măr, sos roşu, vin ars, toate îmbrăcate în maioneză de casă). Cine îşi aminteşte că în Decameronul lui Boccaccio nu lipsesc amănuntele picante, cu tentă erotică, nu va ezita să comande Pui afrodiziac cu orez sau să ia Urma lui Terente (carne tocată de berbec, dar şi de vită, frământată şi condimentă oriental, cu adaos de muguri de pin), iar la desert va opta pentru, firesc, Dansul cadânei (îngheţată şi pandişpan copt în bezea).
Iubitorii pastelor şi amatorii de pizza nu vor fi nici ei dezamăgiţi. Pentru cine iubeşte acest gen de preparate Decameron are o secţiune special dedicată.
nr. 7 / iulie 2012 TweetLa „Decameron“, pe lângă un vin rece, o bere sau orice altă băutură răcoritoare doreşti, poţi servi o cafea turcească preparată la nisip şi te poţi relaxa cu o narghilea ca la Istanbul.