502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
PEOPLE

Rafael Nadal, El conquistador

November 15th, 2007, com Comenteaza

Îşi doreşte să câştige toate cele patru turnee de mare şlem într-un an, aceasta fiind, din punctul său de vedere, cea mai mare performan]ă. Până acum, Rafael Nadal se mândreşte cel mai tare cu cele trei trofee consecutive ob]inute la Roland Garros, dar şi cu recordul de a fi câştigat 81 de meciuri consecutive pe zgură. Când este plecat de acasă» lipseşte cel mai mult felul în care mama sa îi găteşte peştele. La şcoală, în afară de sport, i-a plăcut matematica, nu se roagă înainte de meciuri, îi plac prăjiturile cu frişcă şi ascultă multă muzică spaniolă, acestea au fost câteva dintre mărturisirile făcute de Rafa pe blogul său din timpul Wimbledon-ului. Comparat cu Bjorn Borg după victoria de la Paris, Nadal a câştigat turneul de la Stuttgart (al şaptelea succes în 2007), în schimb a fost eliminat în turul III la US Open).

Game, set, match, Monsieur Nadal1., aşa se încheie finala de la Roland Garros de trei ani încoace. Din 2005, Rafael Nadal este abonat la victorie pe zgura de la Paris, facându-i parca în ciuda elveţianului Roger Federer caruia îi lipseşte din palmares acest titlu, dar nu reuşeşte sa îl cucerească. Visul cel mai mare al lui Rafa, aşa cum îl numesc fanii sai, este sa cucereasca toate cele patru turnee de Grand Slam, însa, deo- camdata, se pare ca s-a descurcat cel mai bine în capitala Franţei. Nascut pe 3 iunie 1986, la Manacor, în Mallorca, Rafael Nadal Parera a debutat în circuitul ATP în 2001 şi este antrenat, de când a început sa practice acest sport, de unchiul sau, Toni Nadal. Daca la Madrid, de îndata ce iese pe strada, este recunoscut şi asaltat de admiratori, în Mallorca nu are un statut de star. În timpul liber pescuieşte, iese cu prietenii, sau se uita la un film, preferatele sale fiind Titanic şi Gladiatorul. Îi plac fructele de mare şi pastele şi spune ca nu urmează o anumita dieta pentru a se menţine în formă.

Tatăl stângaciului Rafael deţine un restaurant şi o fabrică de sticlă, în timp ce mama sa este casnică. Sora sa, Mirabel, nu este o sportivă, poate de aceea Rafa spune despre ea că studiază şi pentru el. Celălalt unchi al său, Miguel Angel Nadal, este fost jucător de fotbal profesionist la FC Barce­lona şi Real Mallorca, fiind selecţionat în echipa naţională a Spaniei pentru meciurile de la Cupa Mondială din 1994, 1998 şi 2002. Rafa este un amator de Formula 1 şi un mare admirator al pilotului Fernando Alonso, campion mondial în 2005 şi 2006, care îi este şi amic. Nu singurul din lumea sportului. Zidane şi Raul sunt buni prieteni cu Rafa. Cand Raul i-a dăruit un tricou semnat, tenismanul a fost foarte impre­sionat şi i-a spus unchiului său: „Îţi vine să crezi, unchiule? E chiar de la Raul!” Mai mult chiar, fotbalistul l-a condus personal la aeroport pe Rafael înaintea plecării la un turneu din China în 2005. Iker Casillas de la Real Madrid este şi el unul dintre apropiaţii lui Nadal, „vorbesc non stop cand se întalnesc”, spune Toni Nadal despre cei doi. De altfel, unchiul campionului de la Roland Garros a dat mult mai multe detalii despre viaţa introvertitului său nepot decat a vorbit acesta la toate conferinţele de presă. Toni a dezvăluit primul că Rafa are o prie­tenă, Francesca Perello, de care este foarte îndrăgostit şi pe care a cunoscut-o în ado­lescenţă, tot în Mallorca. „Este foarte îndrăgostit de ea. Chiar dacă tot timpul a spus că este singur, a vrut să păstreze relaţia lor secretă, ei bine, prietena lui l-a aşteptat mereu la Mallorca. Chiar şi pe mine m-a dus în eroare, nici eu nu am ştiut de la început. Rafael e un băiat foarte sincer şi a rămas acelaşi chiar dacă a cucerit Open-ul francez. Nici măcar numărul de telefon nu şi l-a schimbat şi are în continuare aceeaşi prietenă. Ştiu că multe fete vor fi triste după ce vor citi interviul ăsta”.

Aşa cum îi stă bine oricărui star, sportivul născut la Manacor este implicat şi în acţiuni de caritate, el sprijinind fundaţia Iberostar care se ocupă de copii cu dizabilităţi

Chiar dacă spune că nu este super­stiţios, de multe ori în timpul meciurilor îşi aşază sticlele cu apă într-un anumit fel şi nu se rade înainte de întâlnirile decisive de pe teren

De cand joacă în turneele de profesio­nişti, Rafael Nadal a caştigat aproape 12 milioane şi jumătate de dolari, într-un clasa­ment condus de Pete Sampras cu 34.280.489, Roger Federer cu 32.636.278 şi Andre Agassi cu 31.152. 975. Doar în 2007, spaniolul a încasat cecuri în valoare de aproape patru milioane de dolari. La aceste sume se adaugă şi veniturile din con­tractele de publicitate: Rafael este imaginea Nike, ambasador Kia şi promotorul unuia dintre parfumurile casei Antonio Puig. Tenismanul se află deja la a doua colabo­rare cu această casă de modă, el alătu- randu-şi numele şi de un alt produs din domeniul parfumeriei. Nu este singurul care şi-a lansat un parfum, acest lucru consti­tuind un adevărat trend în lumea vedetelor, dacă ne gandim la Beckham, Antonio Banderas sau Jennifer Lopez. S-a zvonit chiar la un moment dat că tanărul ar dori să îşi cumpere o insulă, ştire infirmată de unchiul său: „Nepotul meu nu este un cheltuitor, numai un astfel de om ar face aşa o nebunie. Rafael a crescut într-o familie destul de bogată, dar a învăţat că nu trebuie să îşi dea banii pe lucruri de firmă”. Am putea spune că este chiar generos cu prietenii săi, căci atunci cand Ramon Calderon i-a cerut două bilete pentru finala de la Roland Garros, Rafa, un mare fan al galacticilor, l-a servit prompt, găsindu-i două locuri în sectorul rezervat organizatorilor. În timpul meciului, însă, bossul Realului a coborat în zona rezervată rudelor şi priete­nilor lui Nadal, spre iritarea acestora. Totuşi, tenismanul nu s-a supărat pe prietenul său, mai ales că anul acesta, după ce galacticii au caştigat campionatul, l-au invitat şi pe el la fiesta care a avut loc după victoria de pe Bernabeu. Tot la un meci al campioanei Spaniei a fost văzut Nadal împreună cu Ion Ţiriac pe care şi l-ar fi dorit ca antrenor, însă romanul l-a refuzat spunand că: „pentru a-l antrena pe Nadal ai nevoie de 24 de ore dedicate acestei activităţi, iar eu nu am această disponibilitate”. Anul trecut ziarul francez Le journal du dimanche a scris că Nadal este unul dintre sportivii care se dopează, însă pană acum nu s-a dovedit legătura acestuia cu medicul Eufemiano Fuentes de la care a pornit scandalul de dopaj a cărui principală victimă este ciclistul Jan Ulrich, exclus din Turul Franţei.

2007 este anul în care Nadal a arătat că este regele zgurei caştigand Roland Gar- ros-ul, iar Federer este regele ierbii câşti- gand la Wimbledon. Cei doi tenismeni, cla­saţi pe primele două poziţii ATP, cu 5.225, respectiv 7.290 de puncte, s-au înfruntat pentru a treia oară în finalele acestor turnee de mare şlem. În finala de la Paris, spaniolul a caştigat, iar în cea de pe iarbă de la Londra, s-a impus ceasul elveţian, Roger Federer. Aşa cum ne-a obişnuit deja, după ce a fost declarat învingător, Rafa a urcat în gradena unde se aflau membrii familiei sale pe care i-a îmbrăţişat. Anul acesta a avut chiar onoarea de a fi felicitat de prinţul moştenitor Felipe al Spaniei, aflat în public. Iar după competiţie, în ciuda faptului că este un timid, Nadal a uimit pe toată lumea inter­pretând melodia La Bamba într-un show la un post francez de televiziune. În cele cateva zile de pauză de după această reuşită, cam­pionul şi-a rezervat cateva zile pentru a merge acasă, în Mallorca, şi a se relaxa. În această perioadă a fost oaspetele Palatului regal din Madrid unde i-a fost înmanat pre­miul naţional Don Felipe De Borbon de către regele Juan Carlos, pentru rezultatele sale din turneele ATP.

Şi a urmat Wimbledon-ul! Carlos Moya, idolul lui Nadal, spunea înaintea competiţiei că Rafa este un pretendent la coroana de lider mondial: „Cred că are şanse bune acolo. O victorie la Paris şi încă una la Londra şi cred că are şanse bune să ajungă numărul unu. Vom vedea după Wimbledon dacă Rafa va putea încheia acest sezon pe locul întâi”. Pe durata turneului londonez, stângaciul spaniol a scris un blog pe site-ul cotidianului The Times, în care şi-a spus părerile despre evoluţiile sale, dar a şi răspuns întrebărilor adresate de fanii din întreaga lume, legate atât de jocul din teren precum şi de cât de bine vorbeşte engleza sau despre încălzirea globală. Meciul din turul trei al tabloului masculin dintre Rafael Nadal şi Robin Soderling s-a încheiat după cinci zile din cauza ploii. Frustrarea spa­niolului s-a văzut gradual şi pe blogul său, de la postarea din a doua zi intitulată „Plouă, dar încă am un zâmbet pe faţă”, până la „Plouă şi zâmbetul începe să-mi dispară” din penultima zi. La final, Roger Federer a de­clarat despre adversarul său din finală: „Rafa joacă un tenis fenomenal. Am jucat împotriva unui rival valoros. A devenit din ce în ce mai agresiv pe suprafeţele rapide”. Până îşi va împlini visul de a câştiga toate marile turnee mondiale, mai are de aşteptat, importantă este dorinţa sa de a învinge.

Taguri:

Comenteaza