what kind of pill tramadol order tramadol overnight how often should i give my dog tramadol

soma blue inc buy soma online 2013 soma bikes

627 tramadol high cheap tramadol tramadol hcl 59 mg

hotel imperial shams abu soma recenze buy soma soma uğur dershanesi telefon numarası

tramadol fun to take buy tramadol how long does it take for tramadol to get you high

zolpidem online Centennial buy ambien online ambien prescription

can you take ambien after taking percocet buy ambien how much ambien to blackout

will xanax help with alcohol withdrawal xanax for sale differenze tra lexotan e xanax

apo-tramadol/acetaminophen 325/37.5mg tramadol 50 mg get ultram Bellevue

how much does tramadol cost in mexico tramadol generic tramadol hydrochloride analgesia

100 de ani, ZOOM

Str. Smîrdan & Co

June 7th, 2011, com 39 comentarii

În iunie 1971, „Flacăra” publica un reportaj despre atât de nece­sara reabilitare a centrului vechi al Capitalei. Începând cu Hanul lui Manuc. Zilele trecute, am luat zona cu pricina la picior. După 40 de ani, lucrurile stau aproape la fel. Restaurăm, în continuare. Doar că într-o variantă mai capitalistă. Si cu Hanul lui Manuc închis. Din motive de retrocedare.

Multă bătaie de cap ne mai dă astăzi răposatul Manuc bei. După ce o viată întreagă s-a tinut de tot felul de sforării si gheşeftari, – lăsînd pe seama posteritătii şi istoricilor să-i descîlcească ocultele-i panglicării – iată-l acum, după un secol şi jumătate, stîrnind treburile co- operatiei meşteşugăreşti, organizatiilor comer­ciale, edililor, făcînd să nu doarmă arhitectii, mobilizînd pe constructori şi decoratori. Pentru că, orice s-ar zice, Hanul lui Manuc e cuiul lui Pepelea. Restaurarea acestui edificiu de epocă – în care s-au investit atîta fantezie, muncă şi bani – a determinat volens-volens şi revalorificarea amortitelor străzi din perimetrul hanului.

Din vechiul centru comercial, care s-a născut şi a crescut o dată cu ulita ce poartă numele negutătorilor ce făceau drumul pînă la Lipsca, ne-au rămas cîteva strădute înguste întretăiate la întîmplare, unde îşi depozitau şi-şi desfăceau odinioară tesăturile şi bricegele activii meşteşugari din Gabrovo; croiau pieile

priceputii covaci; coseau şi vindeau harna- şamentele şelarii; vindeau caftane, gulere şi mantale boiereşti din astrahan, vulpi, urşi şi lupi, blănarii. Ce se putea face astăzi în aceste prăpădite clădiri care dormitau pe străzile purtînd numele meşteşugarilor sau al negutătorilor din secolele trecute?

Initiativa gospodărească pornită cu refa­cerea Hanului lui Manuc s-a legat în mod firesc cu ideea şi actiunea de revalorificare a pă­răsitelor vaduri comerciale; treabă de loc simplă, dar care a şi început să prindă contur.

Iată-ne aşadar în 1971, la început de sezon estival, cu un nou-vechi vad comercial care şi-a deschis şi continuă a-şi deschide rînd pe rînd vitrinele şi uşile. Strada Covaci a fost ocupată aproape în întregime de magazine de consig- natii, Gabrovenii, de ale cooperatiei meşte­şugăreşti (24 de unităti deocamdată), pe Smîrdan, articolele casnice sînt pe prim plan ş.a.m.d. Bătrîna Piată de Flori s-a volatilizat, lăsînd loc liber viitorilor muşterii ai Hanului lui Manuc să o traverseze spre a mesteca stafide şi a bea cafea şi spre a încerca cîte un carambolaş la Cafeneaua veche, deschisă peste drum. Din Şelari ne face cu ochiul Crama domnească, unde se pregătesc a fi depozitate prin beciuri vinuri – sperăm – domneşti. Şi cîte şi mai cîte.

Frumoasă treabă! Sigur că mai este încă de lucru, şi nu putin. Dacă ne gîndim bine, acest centru începe de fapt cu strada Doamnei, cu­prinde strada Blănari (care încă nu are nimic de soi), apoi intrarea spre Lipscani (ce trebuie la rîndul ei regîndită), Lipscanii (care şi ea necesită retuşuri), Gabrovenii, Smîrdanul, 30 Decem­brie, Şelarii – care mai au nevoie de completări etc.

Chestiunea ce se pune acum este însă ce fel de centru comercial facem?

Un centru comercial cu patină de bazar levantin sau un centru de comert modern, diversificat, atrăgător, care să valorifice în conditiile cerintelor actuale vechea retea de străzi şi localuri? Alternativa e clară: că doar trăim în secolul XX. Acest lucru pare că, în general, s-a înteles. In acest spirit s-a reconstru­it şi urmează a fi valorificat Hanul lui Manuc; în acest spirit s-a edificat atractivul şi originalul local Crama domnească; s-a amenajat, tot în această lumină, ineditul magazin de mobilă ro- mînească Rustic – care ne face o excelentă im­presie despre posibilitătile şi fantezia artiştilor tîmplari cooperatori; aşa a fost conceput şi functionează magazinul Amintiri, care într-o prezentare modernă adăposteşte bibilurile lucrate cu adevărată artă, chiar în incinta ma­gazinului, de meşteri făurari în aramă şi fier. Marama, Ceramica şi alte unităti ale cooperatiei meşteşugăreşti dovedesc că la conducerea meş­teşugarilor noştri cooperatori există nu numai fantezie şi spirit întreprinzător, dar şi o con- ceptie modernă în valorificarea propriilor posi- bilităti.

Merită mentiune cu totul specială maga­zinele marilor producători, adevărate expozitii cu vînzare. De pildă, pentru prima dată în Capitală întîlnim un magazin de proportiile, calitatea vitrinelor, prezentării şi mărfurilor unitătii Titan. După Gioconda de pe Calea Victoriei, modest, vizavi de Cafeneaua veche, fabrica de ciorapi «Apollo» a deschis o mică butică în care prezintă mărfuri ce nu au fost achizitionate de comert. Bravos! Incă o dată se remarcă grija întreprinderilor producătoare de a oferi cumpărătorilor ceea ce au mai bun. Acest fapt vine în contrast cu lipsa de preocu­pare a unor organizatii comerciale specializate, cum este de pildă unitatea «Apartamentul» de pe strada Covaci, aprovizionată cu tipuri de mobilă din cele mai banale, pe care le cunoaştem ca modele de peste 20 de ani. Decît asemenea magazin «nou», mai bine lipsă.

Un alt aspect este cel al contactului mai direct cu publicul. Aici este cel mai potrivit loc de a dezvolta si experimenta comerţul stradal – cum i se spune acum în termeni de speciali­tate. Nu există capitală europeană care pe arterele sale comerciale să nu practice din plin asemenea comerţ: începînd cu încălţămintea si ciorapii, terminînd cu textilele si tricotajele. Nici Parisul, nici Viena, nici Belgradul, nici Praga nu se jenează. Pentru că nu este vorba de un comerţ ambulant, de bazar, ci de comerţ modern, care oferă în mod civilizat, cu abilitate si eleganţă, direct, încă din stradă, mărfuri cumpărătorilor. La asta mai adăugăm că se face simţită si lipsa chioşcurilor de ziare, a de­bitelor de tutun, a micilor tonete cu ilustraţii si amintiri mărunte si altele. S-ar putea ca toate acestea să fi fost de pe acum stabilite: cu atît mai bine! Să ne grăbim a le pune în practică pentru ca în cel mai scurt timp să ne bucurăm cu toţii din plin de ele.

După atîta istorie si legendă despre locurile vechii Curţi Domnesti, merită, credem, să con­semnăm într-un viitor ghid si o viitoare istorie a Bucurestiului realităţile nu mai puţin atrac­tive pe care le vor oferi străzile Covaci, Gabro­veni, Smîrdan & Co… Si poate nu numai ele, pentru că edificiul lui musiu Manuc, mai zilele trecute, după ce a scuturat gheretele de zarza­vaturi din partea Pieţei Unirii, i-a zgîndărit pe arhitecţi să se întrebe dacă nu este cazul să se amenajeze hala ca supermagazin, să se planteze standuri cu umbrare viu colorate, să se facă o pardoseală ca lumea si cîte altele.

Mare pezevenchi si beiul ăsta, cu hanul lui.

în peisajul acesta inedit, aglomeraţia maga­zinelor de consignaţii de pe strada Covaci pune sub semnul întrebării ce si unde trebuie să se vîndă mărfurile scoase pe piaţă prin acest sistem. Dacă facem consignaţie în centrul ora- sului, atunci această consignaţie trebuie să se dovedească mai exigentă: una este vînzarea de obiecte cît de cît de valoare si alta e talciocul. Cum altfel s-ar putea numi abundenţa de ta­blouri de cea mai proastă calitate si gust – ab­solut noi – decît încurajarea producţiei unor pseudoartisti ce-si exercită negoţul sub egida unei unităţi comerciale de stat? Pe de altă par­te, mobila veche, care se vindea altădată prin magazine obscure, nu are ce căuta într-un cen­tru comercial nou, chiar dacă se practică în clă­diri vechi. Si tablouri, si mobilă: da! Dar amîndouă să exprime mai multă exigenţă si respect pentru cumpărători.

De aici trebuie să începem a decanta cum să arate si ce să ofere cumpărătorilor autohtoni si turistilor aceste magazine pe care le-am deschis si continuăm a pregăti deschiderea altora. […]

Flacăra, nr. 835 – 5 iunie 1971 text Mihai MÎRZA foto Traian PROSAN

Taguri:

Comentarii

 1. Agriculture and forestry largely depends upon heavy equipments in order to accomplish the related tasks easily. Therefore, there are some parameters of the type of mini excavator that has to be decided in renting.

 2. Caterina says:

  you doctor of arts person

 3. stock charts says:

  Grande borne! Agradecimentos para tomar o momento de escrever algo que é realmente leitura do valor. Demasiado frequentemente eu encontro a informação inútil e não a algo que é realmente relevante. Agradecimentos para seu trabalho duro.

 4. sober living says:

  […]Here are some of the sites we recommend for our visitors[…]……

  […]just beneath, are numerous totally not related sites to ours, however, they are surely worth going over[…]……

 5. Your website has been saved to my favourites and I have also sent out a tweet to my friends – look forward to reading more entries in the future!

 6. Sheldon says:

  Christ CHRIST IS Magnificent

 7. How is it that just anybody can create a weblog and get as popular as this? Its not like youve said anything incredibly impressive –more like youve painted a pretty picture more than an issue that you know nothing about! I dont want to sound mean, right here. But do you actually think that you can get away with adding some pretty pictures and not seriously say anything?

 8. I dugg some of you post as I cogitated they were very beneficial extremely helpful

 9. Congratulations on having 1 of the most sophisticated blogs Ive arrive throughout in some time! Its just incredible how much you can take away from anything simply because of how visually beautiful it’s. Youve put collectively a great weblog space –great graphics, videos, layout. This is definitely a must-see weblog!

 10. You have noted very interesting details ! ps decent internet site .

 11. Yosh says:

  Best Links 2011…

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks…

 12. Best Links 2011…

  Thank you for another excellent article. Where else could anyone get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I’m on the look for such info….

 13. Best Links 2011…

  Good write-up, I’m normal visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time….

 14. hcg diet says:

  Best Links 2011…

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend :)…

 15. PLR eBooks says:

  Best Links 2011…

  hello there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get …

 16. Best Links 2011…

  I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post….

 17. Best Links 2011…

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!…

 18. Best Links 2011…

  Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol…

 19. Best Links 2011…

  I got good info from your blog…

 20. Best Links 2011…

  I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post……

 21. Best Links 2011…

  I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!…

 22. Best Links 2011…

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier….

 23. Best Links 2011…

  fantastic points altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend about your post that you made a few days ago? Any positive?…

 24. Best Links 2011…

  hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you….

 25. Best Links 2011…

  Hi there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site….

 26. Best Links 2011…

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks…

 27. Best Links 2011…

  Great line up. We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing….

 28. Best Links 2011…

  Hey there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this site….

 29. Best Links 2011…

  Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a large portion of people will miss your great writing because of this problem….

 30. Subliminal says:

  Best Links 2011…

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come furt…

Comenteaza