BUSINESS

Yaqoub Y. Al-Ateeqi: „Cine critică politica americană e legat de ea“

June 5th, 2008, com Comenteaza

Ambasada Statului Kuwait în România şi-a început activitatea diplomatică pentru prima oară, la noi, în 2006. Atunci, Excelenţa sa, dl Yakub Y. Al-Ateeqi a fost numit ambasador la Bucureşti. Primul ambasador kuwaitian în Capitala noastră. În cei doi ani de activitate s-a încercat o mai mare apropiere între popoarele kuwaitian şi român, iar despre stadiul relaţiilor dintre cele două ţări şi despre proiectele bilaterale dl ambasador a avut amabilitatea să ne vorbească într-un scurt interviu.

– Istoria recentă a Kuwaitului a cunoscut momente zbuciumate, ce au învăţat kuwaitienii din aceasta?

– Sunt mai multe lecţii pe care le-am învăţat ca popor. Ele pot fi explicate prin măsurile luate de guvernul kuwaitian după eliberarea ţării de sub trupele lui Saddam. Prima lecţie învăţată a fost solidaritatea întregului popor kuwaitian indiferent de etnie sau religie, cu toţii: suniţi, şiiţi, creştini, beduini am convenit că trebuie să fim uniţi în efortul de eliberare a Kuwaitului. A doua lecţie dată de acele momente a fost însăşi participarea noastră la reconstrucţia Kuwaitului după eliberare. S-a convenit să se lucreze serios, să se sacrifice tot timpul pentru a reface ţara aşa cum a fost înaintea invaziei. Lecţia a treia: poporul kuwaitian a început să culeagă roadele reconstrucţiei Kuwaitului luând în considerare greşelile anterioare invaziei şi înlocuindu-le cu măsuri noi prin continuarea dezvoltării în pas cu progresul mondial. Am conceput o strategie de protejare a Kuwaitului pe viitor de orice rău posibil prin semnarea de acorduri cu marile puteri. Am semnat acorduri cu SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi China.

– Care sunt relaţiile kuwaitiano-române?

– Eu şi colegul meu, ambasadorul român în Kuwait, suntem răspunzători de schimbul cultural care trebuie să se facă între ţările noastre, iar dacă acest schimb nu se face înseamnă că vina e a noastră, fiindcă noi suntem responsabili de apropierea dintre popoarele român şi kuwaitian, nu atât la nivel guvernamental, cât la nivelul oamenilor. Ne străduim să înlăturăm toate piedicile care există pentru ca cele două popoare să comunice. Am pus la punct o strategie în ceea ce priveşte turismul, sectorul energetic, industria lemnului, industria hotelieră etc., pe care o considerăm începutul bunei înţelegeri şi al primilor paşi în relaţiile economice bilaterale dintre ţările noastre. În ceea ce priveşte oportunităţile românilor în Kuwait, există oportunităţi în domeniul electricităţii, tehnologiei militare, tehnologiei şi personalului medical. Există cel puţin 600 de medici şi asistente români în Kuwait. Am lucrat mult la a facilita acordarea de vize, vizele trebuie să fie obţinute cu uşurinţă, doar astfel popoarele se pot apropia mai bine. Eu cred că odată turistul kuwaitian ajuns în România va găsi oportunităţi de investiţii, aceasta pe lângă un popor român ospitalier, care nu este nicidecum rasist. În plus, mai e frumuseţea geografică a României.

– Câţi investitori kuwaitieni estimaţi că se află/investesc în România?

– Nu ştiu exact fiindcă acesta e un sector privat şi ei sunt foarte sensibili la a ne da date, niciodată nu-ţi vor spune exact ceea ce fac. Dar ne străduim să aflăm şi să-i contactăm, să le dăm sfaturi, să le spunem care sunt oportunităţile de investiţie în România.

– Din datele dv. reiese că a crescut numărul investitorilor kuwaitieni în România?

– Avem mai mult de 30 de companii care fac afaceri aici. Capitalul uneia dintre aceste 30 de companii este de 350 milioane de dolari, iar compania se numeşte Al Kharafi Group, şi are o mulţime de proiecte de construcţii în toată lumea. Ei au construit aeroportul internaţional din Bulgaria, multe construcţii din Africa, Africa de Sud, Zimbabwe, e un concern foarte mare. Deja a deschis o companie, s-a concentrat în real estate şi construcţii.

– Care e percepţia în Kuwait despre România?

– Există un punct fundamental despre care trebuie să vorbesc: România avea o linie aeriană directă cu Kuwaitul, din păcate linia a fost desfiinţată fiindcă nu existau suficiente avioane, actualmente ne străduim să reluăm această linie. În cazul în care ar exista o linie aeriană directă cu Kuwaitul, se va mări apropierea dintre popoare. Pe lângă faptul că trebuie înlăturate şi piedicile legate de obţinerea vizei, cu aceste două condiţii vor veni aici mai mulţi turişti kuwaitieni. Din celălalt punct de vedere, noi, ambasada kuwaitiană, suntem deschişi să acordăm viză oricărui român care doreşte să plece în Kuwait.

– Cum sunteţi priviţi între ţările arabe, având în vedere că sunteţi în relaţii bune cu SUA?

– Astăzi, toate statele din lume au relaţii bune cu America, nu există stat în lume care să nu aibă relaţii bune cu America şi Occidentul, inclusiv China şi Rusia. Chiar şi palestinienii au relaţii bune cu americanii. Cine îi critică pe americani are relaţii bune! Nu putem râde unii de alţii, cine critică politica americană este legat de ea.

– Care este rolul Kuwaitului în lumea arabă? Ce rol îşi asumă?

– Kuwaitul este membru al Ligii Statelor Arabe şi acţionează în vederea stabilirii de relaţii bune cu statele arabe. Este un membru activ în această organizaţie arabă şi, cea mai recentă dovadă, în 22 aprilie a.c. a fost conferinţa statelor vecine Irakului cu participarea tuturor membrilor plus marile puteri. Conferinţă care a dus la rezultate toate pozitive în ceea ce priveşte Irakul. Pe 28 aprilie a avut loc conferinţa mondială islamică cu participarea tuturor statelor islamice şi cele şapte state industrializate, iar rezultatele au fost, de asemenea, pozitive. Aceste conferinţe internaţionale organizate pe teritoriul kuwaitian dovedesc faptul că suntem o ţară activă atât pe plan regional cât şi internaţional. Acesta este felul în care înţelegem să ne asumăm rolul în lumea arabă.

„Istoria noastră economică e veche, Kuwaitul avea în 1750 şapte sute de vase comerciale şi avea deschidere faţă de Asia şi Africa. Luam mirodeniile din India şi le vindeam în Africa. Luam lemnul din Africa şi-l vindeam în Asia. Nu am fost niciodată o ţară industrială, dar suntem un stat care investeşte şi avem o foarte bună experienţă financiară, sperăm ca vizita preşedintelui Băsescu în Kuwait să deschidă calea unor oportunităţi investiţionale şi comerciale pentru oamenii de afaceri kuwaitieni în România.“

Taguri:

Comenteaza