Italian meatballs (paste cu perişoare)
May 17th, 2012, Revista Flacara Comenteaza TweetPasul 1. Pe un fund de lemn, toci mărunt un căţel de usturoi. Amesteci cu carne tocată, sare, piper, boia şi cimbru, până vor deveni împreună o pastă omogenă. Adaugi oul bătut (posibil să nu ai nevoie chiar de tot) şi pesmetul, după care modelezi patru chiftele de mărime aproximativ egală.
Pasul 2. Între timp, pui apa să fiarbă în clocot într-o cratiţă, în care mai pui puţină sare şi o frunză de dafin. Fierbi chiftelele în clocote mici, aproape zece minute. Le scoţi pe hârtie absorbantă, ca să se scurgă.
Pasul 3. Încinzi în tigaie trei linguri de ulei de măsline, în care căleşti al doilea căţel de usturoi, tocat foarte mărunt. Ai grijă să nu se ardă, lasă focul mic, pentru orice eventualitate. Adaugă în tigaie două foi de dafin, două linguri pline de pătrunjel tocat, sare şi piper, mai căleşte vreo două minute. După asta pui chiftelele şi sucul de roşii. Fierbe cu tigaia fără capac, până se va îngroşa sosul. Pui, la final, frunzele de busuioc, rupte în mai multe bucăţi.
Pasul 4. Separat, fierbe spaghetele, 8 minute, în apă clocotită, cu sare, amestecând din când în când ca să fii sigur că nu se lipesc. Le scurgi, apoi le amesteci cu sosul din tigaie.
INGREDIENTE:
● carne tocată
(porc + vită) – 100 g;
● suc de roşii – o ceaşcă;
● usturoi – doi căţei;
● un ou;
● spaghete – un mănunchi de grosimea unui dop de plastic obişnuit;
● sare;
● piper;
● pătrunjel tocat;
● trei foi de dafin;
● câteva frunze de busuioc;
● boia dulce de ardei;
● o linguriţă de pesmet;
● cimbru;
● ulei de măsline.
Când e căldură mare, monşer, se poartă roze-ul. Aş zice că e o reţetă complexă dar uşoară, de primăvară târzie, care sugerează vinul prin excelenţă al căldurii, roze-ul. M-aş gândi la un roze din gama Domeniile Vânju Mare, făcut din Merlot, Fetească Neagră şi Pinot Noir. Merlotul îl face suplu şi catifelat, Feteasca îi adaugă nerv şi condiment, iar Pinot Noir-ul, eleganţă.
nr. 5 / mai 2012 Tweet