Mărimea nu contează
June 7th, 2012, Mugurel Margarit-Enescu Comenteaza TweetModa motoarelor diesel a trecut. Zilele acestea, vedete sunt micu]ele motoare pe benzină cu trei sau chiar doi cilindri.
Ne-am obişnuit să ne gândim la capacitatea cilindrică a unui motor şi apoi s-o echivalăm rapid în cai putere. Un 1,4 litri are în general 100 CP. Un motor de 1,6 litri are în jur de 110 CP, iar unul de 2 litri cam 140 CP. Micile diferenţe de 5-10 CP, specifice fiecărei mărci, nu se simt cu adevărat, aşa că maşinile sunt uşor de comparat.
Ei bine, această practică se apropie de final. Intrăm în era motoarelor mici, mici de tot, ca să parafrazăm o reclamă. Evoluţia s-a produs ca urmare a noilor norme de poluare. Acestea au făcut ca producţia propulsoarelor diesel să fie din ce în ce mai scumpă. Constructorii se întorc la vechea dragoste, benzina, şi propun motoare mai mici, mai economice, dar şi mai agreabile în exploatare şi mai ieftine.
Anul acesta, în România, vedetă este motorul de un litru al celor de la Ford. Realizarea şi implementarea sa pe Ford Focus reprezintă un succes atât din punct de vedere al agrementului în conducere, cât şi pentru aspectele economice. Produs de olteni (la Craiova) pentru întreaga Europă, acest motor pare să fie unul dintre cele mai importante atuuri ale ovalului din ultima perioadă. Doar trei cilindri, asistaţi de un sistem turbo dezvoltă 100 sau 125 de cai putere. În varianta mai puternică, motorul Ecoboost asigură un cuplu maxim de 200 Nm de la o turaţie de 1.500 rotaţii pe minut. Cuplul este bun pentru un motor pe benzină (echivalent cu un motor de 2 litri), dar ceea ce încântă este turaţia foarte joasă, chiar şi în comparaţie cu un motor diesel, la care este disponibilă această forţă.
Preţul de listă al unui Ford Focus echipat cu motorul Ecoboost începe de la 17.600 de euro şi este cu aproape 2.000 de euro mai mic decât al modelului echivalent cu motor diesel de 1,6 litri.
TCe 115 echipează de la începutul acestui an modelele Renault Mégane şi Scenic şi înlocuieşte clasicul 1,6 litri şi 110 CP. Cu o capacitate cilindrică mai mică cu 25% (1,2 litri), H5 aduce un plus de putere şi este echipat atât cu injec]ie directă cât şi cu un turbocompresor. Cei 115 CP sunt completaţi de un cuplu maxim de 190 Nm, disponibil între 2.000 şi 4.000 de rotaţii pe minut. Costurile de exploatare se anunţă mai mici atât prin prisma consumului cât şi datorită transmisiei care se face cu ajutorul unui lanţ şi nu a unei curele (ce se schimbă în mod curent la 60.000 km). În România, Renault nu aduce încă acest propulsor, dar ca o surpriză plăcută el este disponibil pe Dacia Lodgy de la 13.200 de euro.
Propulsorul cu trei cilindri TCe 90 are o capacitate cilindrică de 899 centimetri cubi, este construit integral din aluminiu şi dezvoltă 90 cai putere. Dotat cu un sistem turbo cu o inerţie foarte redusă, el asigură performanţe echivalente cu cele ale unui motor aspirat de 1,4 litri. 90% din cuplul său de 135 Nm este disponibil de la 1.650 rot/min, ceea ce asigură un răspuns rapid la apăsarea acceleraţiei şi mai puţine schimbări de trepte de viteză în zonele aglomerate. Debutul acestui motor este aşteptat în toamnă, odată cu noua generaţie Renault Clio.
Şi dacă trei cilindri reprezintă deja o deviere serioasă de la soluţia clasică a motorului în patru timpi, atunci cei doi cilindri ai motorului TwinAir ar putea să fie o revoluţie. Fiat a ales această soluţie radicală şi o testează cu succes de mai bine de un an pe modelul 500 şi mai nou pe Panda.
Cu un bloc motor de doar 875 centimetri cubi, inginerii italieni au reuşit performanţa să ofere 85 cai putere şi un cuplu maxim de 145 Nm disponibil de la 1.900 rot/min. Evident, acest motoraş de doar 85 kg este asistat de un turbocompresor şi de tehnologia MultiAir. Un omagiu adus originalului motor de pe Fiat 500, care dezvoltă doar 13 cai putere, motorul TwinAir asigură performanţe dinamice încântătoare în combinaţie cu economie de carburant şi emisii poluante de CO2 doar 95 g/km.
Fiat 500 TwinAir are un preţ de pornire de 14.200 de euro.
Noile motoare vor înlocui treptat agregatele clasice, aspirate, cu care ne-am obişnuit. Din păcate, însă, ele nu vor fi mai ieftine din cauza proceselor tehnologice mai complicate implicate în producţie. Vor fi însă mai puternice, mai economice şi, în mod cert, mai puţin poluante.
nr. 6 / iunie 2012 Tweet