Miel în chimen cu mere, ceapă si tarhon
April 11th, 2011, Revista Flacara Comenteaza Tweetreţetă Viorel Copolovici www.pranzuldincaserola.ro recomandare vin Cosmin Zidurean
Pasul 1. Speli bine carnea de miel si o amesteci cu prima proporţie de unt si cu chimenul strivit în mojar. Laşi amestecul într-un castron vreo zece minute, cât pregăteşti garnitura.
Pasul 2. Toci ceapă şi tai mărul felii subţiri. Topeşti a doua proporţie de unt într-o tigaie fără să-l încingi prea tare şi căleşti ceapa şi merele, amestecând des, aproximativ zece minute, până ce merele se vor înmuia şi ceapa va deveni transparentă şi moale. Adaugi o idee de sare şi puţin piper măcinat, mai ţii pe foc un minut, apoi pui tarhonul tăiat fin şi amesteci totul bine.
Pasul 3. Scoţi merele şi ceapa cu tarhon pe o farfurie şi, în aceeaşi tigaie, fără s-o speli, pui amestecul de miel, unt şi chimen. Prăjeşti totul pe toate părţile, până ce carnea se pătrunde şi se rumeneşte. Faci toată treaba pe flacără mare, ridicând uneori tigaia de pe foc şi amestecând carnea în aer. Asta ca să nu se ardă untul. Mai degrabă frigi carnea în tigaie. Pui puţină sare la final. Foarte puţină.
- file de miel – 400 g;
- unt – 30 g + 20 g pentru călit garnitura;
- măr -100 g;
- ceapă – o bucată;
- chimen – o linguriţă;
- sare;
- piper;
- tarhon tocat – două linguriţe.
Reţetele lui Viorel Copolovici le puteţi degusta la restaurantul Kopel’s -str. Sirenelor 87, rezervări la 021.410.61.02.
Merlot Alira 2009
Dacă e miel e musai să fie un vin roşu, tânăr, fructos, încărcat de arome, dar nici într-un caz acoperit de baric, de lemnul de stejar. Ar merge o Fetească Neagră, mai bine o Băbească… Dar cel mai bine merge un Merlot, soi franţuzesc, dar cu pretenţii (îndreptăţite) de excelenţă în România. Merlot-ul Alira 2009 îndeplineşte toate condiţiile pentru a străluci la masă lângă miel. E românesc, de pe malul dobrogean al Dunării, e tânăr şi din vie tânără, vine dintr-un loc în care mieii sunt la ei acasă. Şi, foarte important, e făcut de un francez care şi-a dat măsura cu vinurile Enira făcute în Bulgaria. Acum, în România, a făcut un vin pentru miel. De la anu’ le aşteptăm pe cele pentru mistreţ.
nr. 4 / aprilie 2011 Tweet