Războaiele mele – un mystery non-fiction
December 10th, 2010, Calin Hentea 40 comentarii TweetCartea lui Adelin Petrişor – corespondentul de război numărul unu al României – este povestea poveştilor adevărate pe care Le-am văzut nu demult La televizor. Fiecare în parte este un mys- tery prin detaliile până acum neştiute din spatele camerei de filmat, chiar dacă toţi ştim că până la urmă Adelin s-a întors cu bine acasă din toate războaiele la care a fost martor.
La doar 35 de ani, Adelin Petrişor este cel mai titrat jurnalist român de televiziune. Are în palmares cinci premii APTR, inclusiv Marele Premiu APTR în 2003. Şi-a început cariera în 1994 la radio „2M+”, iar apoi a lucrat la „Tele 7 abc”, „TVR”, „Antena 1″, „Realitatea TV”, iar în prezent a revenit drept corespondent special al Televiziunii publice, deoarece, spune el, doar aici mai are şansa de a face reportaje externe serioase.
In 2007, la editura Humanitas, lui Adelin i-a apărut sub titlul Corespondent de război un foarte elegant album de fotografii făcute de el prin aproape toate războaiele pe care le „acoperise” în ultimii ani – Irak, Israel, Palestina, Guantanamo. La vremea respectivă, am criticat albumul pentru sărăcia informaţiilor vizuale si textuale, calificând fotografiile drept „turistice”, iar Adelin mi-a replicat candid că stiu mai bine să critic, decât să laud. Abia citind Războaiele mele apărută în 2010 la Polirom, am înţeles cu adevărat albumul văzut în urmă cu trei ani, aşa încât sunt convins că ele ar trebui parcurse împreună, să poată vedea omul despre ce citeste.
Interviul cu Yasser Arafat, din august 2002, atunci când liderul palestinian era asediat de tancurile armatei israeliene, a fost unul dintre cele mai dramatice din cariera lui Adelin.
Ceea ce am citit, am făcut-o cu sufletul la gură si o sinceră emoţie, deşi era evident că eroul scăpa cu bine, Adelin mulţu- mindu-i în final umil Divinităţii si având drept unică explicaţie a acestor miracole repetate faptul că în jurnalism, dacă nu ai noroc, mai bine te laşi de meserie… sau te faci analist. La fel ca atunci când apare „pe sticlă”, în toate poveştile scrise ale reportajelor sale Adelin nu analizează nimic, nu-şi dă doct cu părerea, nu joacă senzaţionalul, ci-l asterne frust si cinstit pe hârtie, aşa cum a fost: Un al treilea obuz a explodat undeva în spatele maşinii, sporind exponenţial isteria colegului meu (Dan Gecui, n.a.). -Accelerează, în pula mea, că ne lovesc! a ţipat Dan din dreapta mea. Am redresat maşina, trăgând puternic stânga. Am fost pe punctul să lovesc un jeep militar is- raelian care venea din contrasens. Este vorba despre cum au scăpat Adelin Petrişor şi Dan Gecui de rachetele Hezbollah, la graniţa Israelului cu Libanul în iulie 2006.
Transcrierea exprimărilor „dure” nu înseamnă deloc recursul la o recuzită literară ieftină pentru atragerea unor cititori de texte cool, ci dimpotrivă respectul, fidelitatea pentru adevăr şi detaliul relevant al atmosferei, la fel cum sunt cele despre WC-urile înfundate de la reşedinţa din Mukata asediată de is- raelieni a lui Yasser Arafat în august 2002, sau despre Coranul protejat de o mască chirurgicală dintr-o celulă a închisorii din Guantanamo pentru a nu fi „pângărit” de atingerea „infidelilor” americani (acest detaliu apare şi în album). Departe de a se pierde în amănunte, Adelin îşi scrie cuminte şi cronologic, adesea cu umor, călătoriile şi întâmplările, începând cu ostenelile de acasă pentru obţinerea acreditărilor, vizelor, aprobărilor şi mai ales a banilor necesari. Apoi nu se jenează să-şi recunoască frica, şi încă una cumplită, în anumite situaţii limită din Irak, cât de emoţionat a fost atunci când şi-a dat seama în 1999 în Iugoslavia că filma alături de o legendă a presei britanice, John Simpson, lângă ruinele avionului invizibil american F-117 doborât de sârbi, cât de mult l-a durut moartea căpitanului Tiberiu Petre – căpitanul Pedro – în luptă cu talibanii, după ce acesta avusese grijă de el şi de Dan Gecui şi-l filmase în Afganistan cu puţin timp înainte, în decembrie 2008: Văduva ofiţerului mi-a povestit cât de greu au acceptat autorităţile locale din Târgu
Mureş să-l îngroape în cimitirul eroilor si cât de falsă a fost durerea multor mărimi care au participat la înmormântare. De altfel îmi aduc aminte că un birocrat cu grade mari din MApN a vrut să le pună cagule militarilor din garda de onoare, pe motiv că nu trebuie să li se vadă feţele. Noroc că un alt ofiţer superior şi-a dat seama de penibilul situaţiei şi i-a respins propunerea. Astfel de deznodăminte amare sunt frecvente la palpitantele mystery-uri ale lui Adelin Petrisor, care însă nu ne spune nici cu patimă si nici cu răutate.
Cu aerul său fragil si inocent, Adelin vede si înţelege mult mai mult decât spune atât din realitatea războaielor străbătute, cât si din meschinăria mediatică de pe plaiurile mioritice. Nu o dată Adelin deplânge pe bună dreptate si cu o abia înecată supărare, niciodată resemnată, însă, decăderea profesională a presei românesti postdecembriste, prăbusită în subiecte triviale interne, de fapt divers, adesea incredibil de oarbă si surdă la ceea ce se întâmplă cu adevărat important si semnificativ în lume, deoarece nu aduce rating, adică bani.
Adelin nu se plânge atât de tare de slaba dotare si facilităţile sale precare, aproape inexistente (precum asigurările de viaţă considerate a fi prea scumpe pentru corespondenţii de război români, nelipsite la cei occidentali) în comparaţie cu te- leviziunile occidentale, cât mai ales de nepăsarea si ingratitudinea celor de acasă (sefi, patroni, public) faţă de reperele jurnalismului adevărat, faţă de evenimentele capitale si personalităţile relevante ale lumii în care trăim. În decembrie 2005, pentru prima dată de la Ceau- sescu încoace, un oficial român, ministrul de Externe Mihai Răz- van Ungureanu fusese primit la Tripoli de liderul libian Gaddafi, iar Adelin Petrisor a fost singurul care reusise să filmeze momentul, grăbindu-se apoi imediat după revenirea la Bucureşti să monteze materialul pentru a intra în Observatorul Antenei 1 din acea seară: Au trecut zece minute. Nimic din Libia. Nu se poate, am fost singura televiziune! mă gândeam. Suntem singurii care avem imagini. S-a făcut 19:30. Nimic. A intrat o ştire cu o expoziţie de pisici. A mai intrat una cu Sandra Stoicescu prezentând rochii de mireasă. Îmi venea să urlu. În gând, şi poate nu numai, l-am înjurat crunt pe producătorul jurnalului din acea seară. Ştirea cu Gaddafi a fost ultima din Observator. Am fost aşa de supărat, că nici nu am mai avut puterea să-l sun pe producător şi să-i adresez câteva urări de bine, aşa cum ştiu numai la mare supărare. Ce să-i faci? Ăsta-i jurnalismul dâmboviţean. Altele erau priorităţile. Şi dacă stau să mă gândesc bine, atunci parcă era ceva mai bine… conchide în 2010 cel mai premiat si mai apreciat corespondent de război român.
Cristian Tudor Popescu: „La nici 40 de ani, Adelin Petrişor a ajuns să-şi scrie, într-un fel, memoriile. Jurnalistul, ca şi soldatul, n-are viaţă personală – la Petrişor ea se confundă cu cea profesională. Gestul poate părea nepotrivit doar dacă facem abstracţie de starea actuală a gazetăriei româneşti… Iată de ce nu mă miră că încă tânărul şi dăruitul reporter special Adelin Petrişor, «soldatul» profesionist al presei româneşti, simte nevoia să-şi recapituleze războaiele…”
Almanah Flacara 2011 TweetAndrei Pleşu: „Adelin Petrişor nu seamănă a «reporter de război». În asta constau farmecul şi eficienţa lui. Nu priveşte oţelit spre telespectator, nu adoptă aerul macho al unui combatant înrăit, nu candidează la rolul de erou viril, mereu în pericol, gata să se sacrifice pentru buna noastră informare. Pare mai curând vulnerabil, fără aderenţă la brutalitatea frontului…”
Hello…
My life,vist ithttp://www.articlefield.com/?p=480715 ,Thanks….
OH HAI…
Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!…
new led watch Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the futur…
Starting a website kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My content is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you fine luck with your web site in the future and you can be…
OH HAI…
Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort….
http://www.eRealEstateSanDiego.com...
Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…
Phen375 reviews…
That is very attention-grabbing, You are an excessively professional blogger. I have joined your rss feed and sit up for looking for more of your fantastic post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks! phen375 reviews…
2011…
Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked….
Great website…
Cool post, I really enjoyed reading it. I will check out your site for some more content on this subject….
Websites You Should Visit…
[…]very few websites that happen to be detailed below, from our point of view are undoubtedly well worth checking out[…]…
Amazing site…
I really liked your blog, thanks for sharing this useful information……