what xanax made of generic xanax xanax street name for xanax

does xanax lower your metabolism buy xanax is there a benzo stronger than xanax

can you take soma muscle relaxers while pregnant carisoprodol soma soma stavanger

ansia lexotan o xanax xanax for anxiety what is it like to detox from xanax

phentermine ohio law phentermine 37.5mg phentermine 375 online

tramadol for dogs urination tramadol 100mg other alternatives to tramadol

zithromax kidney transplant buy zithromax where can i get zithromax for chlamydia

anxiety on phentermine buy phentermine online phentermine and anxiety meds

tramadol Ontario buy tramadol online duloxetine with tramadol

tramadol actavis verkningstid order tramadol overnight tramadol in lactation

ZOOM

ARCA: de la Pământ la Lună

January 31st, 2011, com 38 comentarii

Mergem în cosmos! Acesta este sloganul şi promisiunea făcută de către membrii Asociaţiei Române pentru Cosmonautică si Aeronautică – ARCA. Organizaţie non-guvernamentală, ARCA are un proiect ambiţios: să ajungă pe Lună si să câ[tige cei 30 de mi­lioane de dolari reprezentând Google Lunar X Prize.

Racheta subor- bitală Helen şi lansatorul orbital Haas (Haas a fost lansat din stratos- feră cu balonul solar) au fost trimise spre cer pe 1 octombrie 2010. Misiunea a fost asistată de nava NSS281 Constanţa aparţinând Forţelor Navale române.

Vom trimite un roboţel pe Lună. Cel puţin aşa ne fac să credem cei patruzeci de membri ai ARCA Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică. Sună destul de incitant? Da, mai ales când ARCA este o organizaţie privată românească. Şi care român nu va fi mândru să-şi vadă compatrioţii că au trimis un obiect în spaţiu, un robot minune, care odată ajuns pe suprafaţa selenară mai şi transmite imagini de acolo? Aşa-i că pare totul desprins dintr-un film SF? Parcă n-aţi crede urechilor. Şi totuşi, ARCA, în frunte cu preşedintele său, Dumitru Popescu, s-a lansat în această aventură spaţială acum 11 ani. Ce-i drept, mulţi ingineri şi spe­cialişti în aeronautică români privesc, însă, cu scepticism realizările şi proiectele asociaţiei. Unii îi declară amatori, alţii fac haz de combus­tibilul utilizat la lansări – apa oxigenată, unii spun că ARCA toacă de pomană banii sponso­rilor, alţii sunt sceptici în ceea ce priveşte reali­zările de până acum ale ARCA. Chiar şi lansa­rea din largul Mării Negre, la 1 octombrie 2010, a rachetei Helen 2, proiectată şi realizată de ARCA, a fost considerată de către mulţi ingineri de aeronave drept nesemnificativă, comparativ cu scopul final al proiectelor agenţiei, trimiterea unui roboţel pe satelitul natural al Terrei. În schimb, specialiştii agenţiei au declarat misiunea drept un mare succes, racheta lor s-a înălţat cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume până la altitudinea de 14.000 m, iar de acolo i-au pornit motoarele care au dus-o la 40.000 de metri altitudine, real- izându-se astfel primul zbor suborbital româ­nesc. Cârcotaşilor le răspunde prompt Sorin Dinea, dr. ing. în aeronautică, membru al ARCA: „Suntem singurii care am făcut până acum lansări spaţiale, de pe teritoriul ţării noastre, cu forţe proprii. Rezultatele vorbesc despre noi.”

Povestea ARCA a început în 1998. Atunci, câţiva studenţi de la Inginerie Aerospaţială, aflaţi la Sibiu, în apropierea casei memoriale Hermann Oberth (unul dintre părinţii fonda­tori ai astronauticii) şi-au propus să impulsio­neze nivelul scăzut al activităţii cercetării aerospaţiale din România. Cel care a strigat adunarea a fost Dumitru Popescu, preşedintele de astăzi al ARCA, un tânăr vâlcean care s-a zbătut să înfiinţeze o asociaţie privată, alta decât Agenţia Spaţială Română (ROSA). Abia în 1999, ARCA a căpătat statut juridic şi a fost înregistrată ca asociaţie non-guvernamentală. „ARCA a apărut ca urmare a necesităţii de a crea şi de a face lucruri bune, de a cerceta în mod aplicat şi a ajunge sus, cât mai sus, pentru că principalul scop este acela de a ieşi în cos­mos, de aici s-a plecat”, ne-a declarat Sorin Dinea, purtătorul de cuvânt al ARCA.

În cursa Google Lunar X Prize, 22 de echipe din întreaga lume au luat startul având proiecte dintre cele mai ciudate, cu care speră să ase- lenizeze. Există informaţii că echipa Universităţii Harvard este cea mai avansată în cursa pentru cucerirea Lunii, lansată de Google. ARCA vrea prin E-111 şi Haas II să câştige competiţia.

Primul proiect aerospaţial ARCA a fost rea­lizat în 1998 şi reprezenta un motor de rachetă conceput să producă 85.000 kgf. Totuşi, prima mare realizare a membrilor ARCA a consti­tuit-o înscrierea, începând cu anul 2002, la competiţia internaţională Ansari X Prize. Competi­ţia Ansari X Prize a fost câştigată de americanii de la SpaceShipOne. Cu toate acestea, înscrierea românilor în concursul amintit a însemnat rea­lizarea câtorva proiecte pe care, altfel, România nu le-ar fi avut în derulare. Programele dezvol­tate la ARCA au fost: rachetele Demonstrator 1, 2 şi 2B (Demonstrator au participat la competiţia americană Ansari X Prize, dar au pierdut în faţa celor de la SpaceShipOne), vehiculul suborbital Stabilo (un vehicul suborbital lansat din stratos- feră cu ajutorul unui balon solar), racheta suborbitală Helen (a cărei lansare în 2009 a fost ratată de două ori, dar a reuşit anul trecut, la 1 octombrie) şi lansatorul orbital Haas (capabil să plaseze pe orbita terestră joasă până la 400 kg de sarcină utilă). Începând cu 2008, ARCA s-a înscris la Google Lunar X Prize, o competiţie internaţională la care iau parte peste 20 de echi­pe şi care îşi propune să deschidă drumul explorării private a Lunii. Ideea este ca partici­panţii să reuşească să trimită un dispozitiv pe Lună capabil să transmită pe Terra imagini HD de pe satelitul planetei noastre.

Ca şi în cadrul concursului Ansari X Prize, finanţarea proiectului celor care vor să ajungă pe Lună trebuie să fie în proporţie de 90% pri­vată, restul de 10% putând constitui finanţare guvernamentală. Românii de la ARCA se bazează 100% pe finanţarea privată.

Despre sediul şi membrii ARCA, preşedin­tele organizaţiei, Dumitru Popescu, dar şi pur­tătorul de cuvânt Sorin Dinea păstrează secre­tul. Se încearcă ţinerea la cât mai mare distanţă a curioşilor care vor să aibă o viziune din inte­rior a organizaţiei. Se ştie doar că hangarele şi laboratoarele ARCA se află undeva la Râmnicu Vâlcea, locul de baştină al lui Dumitru Popes- cu. Cât despre membri, aceştia sunt în număr de 40, cu media de vârstă între 30 si 35 de ani.

La sfârşitul anului trecut, Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică a prezentat presei proiectul primului avion supersonic românesc E-111. Avionul a fost conceput pen­tru a înlocui baloanele purtătoare de rachete folosite de echipa ARCA până acum în misiu­nile sale. Cei de la ARCA par să se fi convins singuri de adevărul criticilor aduse, pe foru­murile de profil, de către specialiştii în con­strucţia de aeronave cu privire la dificulta­tea/imposibilitatea tehnică a trimiterii în spaţiul extraterestru a unei rachete cu ajutorul unui balon solar/cu heliu. Supersonicul româ­nesc E-111 va fi destinat transportului deasu­pra atmosferei terestre a lansatorului orbital Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize. Avionul experimental E-111 va fi realizat la Râmnicu Vâlcea.

Cine este E-111 şi mai ales cum va fi el rea­lizat? Dumitru Popescu ne-a dezvăluit câte ceva despre viitorul supersonic românesc: „E- 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 m în cazul transportului rachetei Haas II, cea care va duce pe Lună un aparat capabil să se deplase­ze circa 500 de metri şi să transmită de acolo imagini, aşa cum cere concursul Google Lunar X Prize. Dar supersonicul ar putea fi folosit şi ca platformă de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial şi va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 m. Avionul va fi echi­pat cu două motoare de tip rachetă. Despre caracteristici geometrice şi de masă ale acestui aparat, deocamdată, am decis să nu dezvăluim nimic. Nu uitaţi! Suntem înscrişi la o com­petiţie de anvergură şi nu este oportună comu­nicarea lor”, ne-a explicat Dumitru Popescu.

Zborul final al lui E-111 cuprinde decolarea de pe suprafaţa mării, executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsoni­ce ridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000 m. La această altitudine avionul va eli­bera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu şi va fi capabilă să atingă vite­ze de 14 km/secundă pentru a duce pe Lună roboţelul care va trebui să filmeze acolo. Roboţelul care urmează să se deplaseze pe suprafaţa selenară nu este gata, ARCA va anunţa anul acesta partenerul care va lucra la această parte a proiectului.

Deşi planurile ARCA sunt foarte ambiţioa­se, ele au stârnit multe controverse în mediile ştiinţifice de la noi. Una dintre acestea este legată de carburantul folosit pentru deplasarea vehiculelor ARCA şi anume apa oxigenată. Acestei obiecţii, Dumitru Popescu îi răspunde susţinând că: „Dacă spui apă oxigenată, nu înseamnă că este apa oxigenată pe care o cum­peri de la farmacie şi îţi colorezi părul în blond. Apa oxigenată de la farmacie are o anumită concentraţie, 3%, or, apa folosită de noi are o concentraţie de 85%, ceea ce e altceva. Combustibilul va fi format din apă oxigenată şi kerosen. Apa oxigenată e concentrată într-un rezervor şi kerosenul într-un alt rezervor. Apa oxigenată este introdusă în motor cu presiune şi acolo are loc descompunerea ei în vapori de apă fierbinţi şi oxigen, se injectează apoi kero- senul şi, din cauza temperaturii create în motor, în urma descompunerii apei oxigenate, are loc pornirea motorului.”

Taguri:

Comentarii

 1. Un proiect atat de fain despre care se scrie atat de putin… Astea ar trebui sa fie valorile promovate pe canale media si nu tampeniile politicienilor sau cretinitatea pseudo vedetelor.

 2. Very useful info. Hope to see more posts soon!

 3. Hi and a large number of thanks for that comment you even now left on my blog, i’ve also bookmarked your online internet site and may return as i uncovered the details inside of your online page much like a pretty good supply to my pretty own pup regards Eddie

 4. Yosh says:

  Best Links 2011…

  Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!…

 5. Best Links 2011…

  I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!…

 6. Best Links 2011…

  The blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks…

 7. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 8. Subliminal says:

  Best Links 2011…

  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort….

 9. Best Links 2011…

  I got good info from your blog…

 10. Best Links 2011…

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get t…

 11. uggs sale says:

  Another issue is really that video gaming became one of the all-time biggest forms of recreation for people of nearly every age. Kids participate in video games, and adults do, too. The actual XBox 360 has become the favorite video games systems for individuals that love to have a huge variety of activities available to them, in addition to who like to experiment with live with other folks all over the world. Thanks for sharing your ideas.

 12. Accident Videos…

  If you want a good to watch funny accident videos then check out my site….

 13. Best Links 2011…

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!…

 14. Best Links 2011…

  I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!…

 15. At this time it sounds like Movable Type is the best blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 16. Best Links 2011…

  Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!…

 17. girls bikini says:

  One thing I’d prefer to comment on is that fat burning plan fast may be accomplished by the correct diet and exercise. Someone’s size not simply affects the look, but also the overall quality of life. Self-esteem, despression symptoms, health risks, as well as physical skills are afflicted in extra weight. It is possible to make everything right and still gain. If this happens, a medical problem may be the perpetrator. While too much food rather than enough work out are usually responsible, common medical conditions and traditionally used prescriptions could greatly amplify size. Thanks for your post right here.

 18. uggs cheap says:

  Hey there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 19. Health Blog says:

  Trackback for a Great Article…

  Left you a trackback for your readers to get more info….

 20. Trackback for a Great Article…

  Left you a trackback for your readers to get more info….

 21. PLR eBooks says:

  OH HAI…

  Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people….

 22. uggs says:

  Thanks for the tips you have provided here. Additionally, I believe usually there are some factors that really keep your car insurance premium down. One is, to bear in mind buying cars and trucks that are from the good report on car insurance companies. Cars that are expensive will be more at risk of being lost. Aside from that insurance coverage is also depending on the value of your car or truck, so the more pricey it is, then the higher the particular premium you make payment for.

 23. Trackback for a Great Article…

  Left you a trackback for your readers to get more info….

 24. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 25. OH HAI…

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed …

 26. OH HAI…

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is …

 27. http://www.eRealEstateSanDiego.com...

  Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…

 28. cheap ugg says:

  I have learned new things through your blog post. Also a thing to I have noticed is that usually, FSBO sellers will probably reject an individual. Remember, they might prefer to not ever use your solutions. But if you actually maintain a gradual, professional partnership, offering support and being in contact for about four to five weeks, you will usually be capable to win interviews. From there, a listing follows. Thank you

 29. 2011…

  I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission….

 30. Phen375 reviews…

  This is very fascinating, You’re a very professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for in search of extra of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks! phen375 reviews…

Comenteaza